Siirry pääsisältöön

Anoran sopimustuottajista uudistavan viljelyn edelläkävijöitä

Käynnissä Rehevöityminen

ANORA SITOUMUS

Anora edistää uudistavaa viljelyä ohran tuotannon arvoketjussa. Työn keskiössä on hankintakriteerien kehittäminen ja sopimusviljelijöiden kouluttaminen. Itämeri-sitoumus päivitetään vuosille 2020–2025.  

SITOUMUKSEN ANTAJA

Anora

KÄYNNISSÄ

Sitoumus annettu 2020

KESTO

2020–2025

!

Uudistavan viljelyn tuominen hankintakriteereihin ja samalla koulutuksen tarjoaminen sopimusviljelijöiden tukemiseksi on kunnianhimoista käytännön työtä vastuullistenkin yritysten keskuudessa.

Anora syntyi kahden Pohjoismaiden johtavan viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalon, Altian ja Arcuksen, yhdistyessä. Anoralla on laaja portfolio brändejä, minkä lisäksi toimintaan kuuluu myös teolliset toiminnot tislauksessa, pullotuksessa ja logistiikkapalveluissa. Anoran alkoholituotannon pääraaka-aineet ovat suomalainen ohra ja puhdas pohjavesi. Koskenkorvan tehtaan tuotannossa käytetty vilja ostetaan noin 1500 suomalaiselta maatilalta. Ostetun viljan kattama pelto pinta-ala vastaa noin 2,5 % suomen kokonais pelto pinta-alasta.  

Anora tekee yhdessä sopimustuottajiensa kanssa töitä kestävän maatalouden käytöntöjen edistämiseksi ja parantaa tuotannon materiaaliteokkuuttaan pyrkimyksenään jatkuvasti pienentää tuotannon ympäristövaikutuksia.  

Anora on sitoutunut työskentelemään aktiivisesti Carbon Action -yritysalustalla yhdessä BSAG:n tutkijoiden ja muiden tärkeiden sidosryhmien kanssa.  

Alustavat maanäytteet ovat valmistuneet aikataulun mukaisesti, viljelijät koulutettu suunnitelmien mukaisesti, ja viestintä toteutettu aikataulun mukaisesti. 

Sitoumuksen tavoitteet

1

Valitut Anoran sopimustuottajat osallistuvat Carbon Action tutkimukseen kokeilemalla määriteltyjä uudistavan viljelyn käytäntöjä tiloillaan. 

  • Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan Carbon Action -alustan ohjeita tutkimukseen liittyen.  
  • Anora kustantaa tutkimukseen liittyvät maanäytteet omilla sopimustiloillaan. 

2

Anora viestii sopimustuottajilleen kestävästä maataloudesta monikanavaisesti esim. tapahtumissa, messuilla, uutiskirjeessä ja tuottajien extranetissä. Viestintätoimenpiteet suunnitellaan yhdessä BSAG:n kanssa.  

3

Anora tutkii, miten tieteellisesti todennettuja hiiliviljelyn käytäntöjä voidaan tuoda osaksi hankintakriteeristöä vuoteen 2025 mennessä. Työtä tehdään esimerkiksi vertailemella muiden viljan ostajien käytäntöjä ja tekemällä yhteistyötä sopimustuottajien kanssa.    

4

Anora tähtää kaikkien sopimustuottajien kouluttamiseen maan kasvukunnon parantamiseen ja hiilen sidontaan liittyen vuoteen 2025 mennessä. Koulutuksilla pyritään tuomaan viljelijäille riittävä osaaminen hiiliviljelykäytäntöjen käytännön toteuttamiseen tiloilla.  

5

Anora viestii Carbon Action -alustan työstä ja tuloksista osana yrityksen yleistä viestintää kuten verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa, tiedotteissa ja raporteissa.  

Altia ostaa suomalaista ohraa vuosittain yli 200 miljoonaa kiloa noin 1 500 tilalta. On selvää, että vaikutus on merkittävä, jos pystymme tukemaan sopimusviljelijöitämme parantamaan peltomaan kasvukuntoa ja äärisäiden sietokykyä.

Kari Kiltilä, hankintapäällikkö, Altia

OTA YHTEYTTÄ

Alina Nikula

Yritysyhteistyön asiantuntija

+358 40 833 4907

alina.nikula@bsag.fi

Sofia Seivo

Yritysyhteistyön asiantuntija

+358 40 664 1625

sofia.seivo@bsag.fi

TUTUSTU ITÄMERI-SITOUMUKSEN TEKIJÖIHIN

AJANKOHTAISTA

image/svg+xml