SOK – RAHOITUSTA UUDISTAVAN VILJELYN TUTKIMUKSEEN
Carbon Action
SOK tukee uudistavan viljelyn tutkimusta rahoittamalla maanäytteiden ottoa pelloilta.
Syvien maakerrosten hiilivarastot ovat huonosti tunnettuja
Uudistavasti viljelemällä peltoon sitoutuu hiiltä ilmakehästä. Mutta miten paljon suomalaisissa pelloissa on hiiltä nyt? Maaperätutkimus keskittyy vahvasti pintakerrokseen, mutta mitä syvemmälle maan sisään mennään, sen vähemmän tiedetään.
SOK:n rahoituksen avulla tutkijat selvittävät maaperän tämänhetkisen hiilivaraston 30:ltä Carbon Action -tilalta, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea. Jopa metrin syvyyteen ulottuvien maanäytteiden tutkimuksesta vastaavat Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tutkijat. Tutkimus tuottaa erittäin merkittävää ja ainutlaatuista tietoa maaperän hiilestä.
Arvokasta tietoa hiilen varastoitumisesta
Syksyllä 2019 maanäytteet kerättiin tutkittaviksi SOK:n rahoituksella. Keväällä 2020 SOK jatkoi tutkimustyön tukemista Carbon Action -alustalla ja myönsi jatkorahoituksen maanäytteiden analysointiin. Metrin maanäytteistä saadaan tietoa siitä, millaisia eroja hiilen määrässä on eri maakerrosten välillä.
Tulevaisuuden viljelijä voi toimia hiilimarkkinoilla
Tulevaisuudessa viljelijöille saatetaan maksaa hiilen varastoimisesta maaperään. Jotta se olisi mahdollista, tarvitaan perustutkimusta, joka tuottaa todentamisjärjestelmän rakentamisessa välttämätöntä tietoa hiilen varastoitumisesta eri olosuhteissa.
Perinteinen tutkimusrahoitus ei helposti taivu vaativiin ja resursseja vieviin näytteenottoihin ja taustavalmisteluihin, joten ilman SOK:n rahoitusta syvien maakerrosten hiilen tutkimusta ei välttämättä olisi.
Yhteistyö alkoi vuonna 2019.
MAANÄYTTEIDEN Avainluvut
Maanäytteitä otettu:
30 kpl
Jokaisen maanäytteen syvyys:
1 metri
Maanäytteet analysoidaan
10 cm pätkissä
Haluamme olla etujoukoissa mahdollistamassa ilmaston kannalta merkittävää tutkimusta. Maaperän hiilen varastoitumisen tieteellinen todentaminen on keskeinen puuttuva askel aidon hiilikompensoinnin etenemisessä. Se kiinnostaa meitä erityisesti siksi, että ykkösprioriteettimme päästöjen vähentämisen lisäksi tarvitsemme uusia keinoja hiilinegatiivisuustavoitteemme saavuttamiseen.
Nina Elomaa, vastuullisuusjohtaja, SOK