Hoppa till sidans innehåll

Arrendeåkrarna i skick

Aktiv Carbon Action Regenerativt jordbruk

Regenerativt jordbruk, Carbon Action

Informationsförmedlingsprojektet för att förbättra arrendeåkrars odlingsskick

Informationsförmedlingsprojektet Arrendeåkrarna i skick ökar kunskapen bland jordägare om vikten av att sköta om odlingsmarkernas skick för att förbättra värdet av dem, och för att uppnå miljönyttor. Projektets mål är även att öka och fördjupa växelverkan mellan arrendegivare och arrendator.

Officiellt namn

Vuokrapellot kuntoon – Arrendeåkrarna i skick

Tidsperiod

2024–2027

Ansvarsperson

Anne Antman

Ansvariga parter

Stiftelsen för ett levande Östersjön (BSAG), Maanomistajain Liitto – Jordägarnas Förbund r.y, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK

Finansiär

Europeiska landsbygdsfonden 2023–2027

Stort behov av grundförbättringar

Ett av de strukturella hindren för att förbättra det finländska jordbrukets miljöpåverkan är att en stor del av vår a jordbruksmarker består av arrendeåkrar. Arrenderade åkrar är som oftast i behov av mera omfattande förbättringsåtgärder, i synnerhet kalkning och underhåll av vattenhushållningen.

I Finland utgör arrendeåkrarna cirka 37 procent av hela den odlade åkerarealen. Åkrar som är i dåligt skick utgör en risk för miljöbelastningar, minskar skördarna och försvagar därigenom även den inhemska livsmedelssäkerheten.

Kunskap för jordägare

Projektets primära målgrupp är arrendegivare som inte själva bedriver jordbruksverksamhet. Vi informerar jordägarna om varför det lönar att sköta om markens skick på deras åkrar. Därtill ger vi praktiska tips på hur de tillsammans med arrendatorn kan uppnå bättre markhälsa.

Jordägarna får mera kunskap om hur de kan inverka på miljöns och vattendragens tillstånd, och samtidigt höja värdet av sina ägor. Målet är att åkermarkens skick beaktas i arrendeavtalen och att arrendegivare och arrendatorn kan komma överens om en rättvis arbets- och kostnadsfördelning.

Mera växelverkan mellan ägare och arrendator

Projektets andra målgrupp är jordbrukare som odlar arrenderade åkrar. De uppmuntras till att initiera diskussioner om åkermarkens skick med arrendegivaren.

God praxis kring samarbetet mellan arrendegivare och arrendator förmedlas till samtliga målgrupper under projektets gång, vilket medför en bättre växelverkan mellan arrendegivare och arrendatorer.

Jordbrukarna får information om att utföra åtgärder som förbättrar åkermarkernas skick.

Strukturella lösningar för att minska åkrarnas miljöbelastning

Vi förmedlar information om problemen som knyter an till arrendeåkrarna för beslutsfattare, projektets tredje målgrupp. Aktörerna på nationell nivå uppmanas att utveckla lagstiftning som stöder förbättringen av de arrenderade åkermarkernas skick. Beslutsfattare på kommunnivå sporras till att påverka skötseln av kommunägda åkrar.

Högre produktivitet och lägre utsläpp på åkrar i gott skick, även i framtiden

Den finländska livsmedelssäkerheten och anpassningen till klimatförändringarna förbättras eftersom åkrar i gott skick tål extremväder i högre grad än åkrar som mår dåligt.

När markhälsan återhämtar sig får vi större skördar med mindre yttre insatsmedel, vilket innebär en effektivare användning av våra resurser.

Östersjön, vattendragen, klimatet och den biologiska mångfalden mår bättre, eftersom åkrarnas miljöbelastning minskar.

Kontakta oss

Anne Antman

Projektchef, regenerativt jordbruk

+358 40 650 3690

anne.antman@bsag.fi

MED I PROJEKTET

Läs även

Läs mera
image/svg+xml