Kevään 2023 eduskuntavaalien alla Carbon Action -yritykset ottivat yhdessä kantaa uudistavan viljelyn edistämiseksi myös politiikassa. Työ yhteisen vaikuttamisen puolesta käynnistettiin hankkeessa.
Tutkimustietoa ruokajärjestelmän toimijoille
Uudistava maatalous, Carbon Action
Vaikuttavampaa yhteistyötä viljelijöiden ja yritysten kanssa
Hankkeessa tuotettiin ja välitettiin viljelijöille ja yrityksille tieteeseen perustuvaa mutta käytännönläheistä tietoa uudistavasta viljelystä. Hankkeen avoimessa vuorovaikutuksessa tunnistettiin tarpeita ja luotiin ratkaisuja.
Virallinen nimi
BSAG:n yritys- ja viljelijäyhteistyön vahvistaminen
Kesto
2021–2023
Vastuuhenkilöt
Michaela Ramm-Schmidt
Vastuutahot
Baltic Sea Action Group
Rahoittaja
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Tiedon välittäminen kouluttamalla
Hankkeen aikana koulutimme viiden yrityksen avainhenkilöitä ja sopimusviljelijöitä yhteistyössä yritysten sekä tunnistamiemme parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Yrityksiä olivat muun muassa Valio, Anora ja DAVA Foods, ja yhteensä lähes 750 henkilöä osallistui koulutuksiimme. Kehitimme pilottivaiheeseen saakka konseptin, joka tukee yrityksiä koulutusten jatkamisessa itsenäisesti omista ja viljelijöiden tarpeista lähtien. Toteutimme myös vuoden mittaisen intensiivivalmennuksen Nestlé Suomen viljelijäryhmälle. Osana valmennusta kehitimme kouluttajien ja yrityksen asiantuntijoiden kanssa vihannesviljelyyn soveltuvan kriteeristön uudistavaan viljelyyn.
Vuorovaikutus tiedewebinaareissa ja yritysten työpajoissa
Kutsuimme tutkijoita kahteen eri webinaariin kertomaan yrityksille hiilensidonnan tuoreimmista tuloksista ja uudistavan viljelyn taloudellisista vaikutuksista sekä keskustelemaan näistä aiheista.
Järjestimme työpajan yritysten tärkeimpien tarpeiden tunnistamiseksi ja käynnistimme tämän pohjalta kolme pienryhmää. Tärkeimmiksi tarpeiksi tunnistimme yhdessä yritysten kanssa: uudistavan viljelyn yhteisen määritelmän luomisen, uudistavan viljelyn mittaamisen ja mallintamisen sekä yhteisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen uudistavan viljelyn laajempaan käytäntöön viemiseksi.
Yhteiskehittämisellä määritelmä ja kriteerit
Yhteistyössä yritysten ja Sanastokeskuksen kanssa laadimme uudistavan viljelyn määritelmän, jonka julkaisimme hankekauden lopussa.
Tarjosimme usealle yritykselle tietoa ja tukea hankintakriteerien asettamiseen ja tuotekehitystyöhön. Hankkeen aikana esimerkiksi Sinebrychoffin perinteinen Jouluolut valmistettiin ensimmäistä kertaa uudistavasti viljellystä mallasohrasta. Samalla tuli esiin yritysten tarve uudistavan viljelyn kriteereille. Käynnistimme työn yhteisten kriteerien laatimiseksi.
Tiedeartikkelien tuloksista yleistajuisia tiivistelmiä
Julkaisimme verkkosivuillamme 12 yleistajuista tiivistelmää tiedeartikkeleista. Tiivistelmät kertoivat peltomaan hiilensidontaan, maan kasvukuntoon ja maaperän biodiversiteettiin liittyvistä tuoreista tutkimustuloksista.
Lisäksi julkaisimme sivuillamme kirjallisuuskatsauksen hiiliviljelyn ympäristövaikutuksista sekä blogikirjoituksen tutkimustiedosta osana ympäristöystävällisten päätösten tekemistä.
WEBINAARIT
2021
Uudistavan viljelyn talous, hiilikreditit ja hiililaskuri
Tutkijat Jari Liski, Markku Ollikainen ja Sanna Lötjönen kertoivat tutkimuksen tuoreimmista tuloksista.
2022
Ajankohtaiskatsaus hiilensidonnan ja muiden uudistavan viljelyn vaikutusten mittaamisesta
Tutkija Jari Liski. Uudistavan viljelyn määritteleminen ja onnistuneen määritelmän perusperiaatteet. Maanviljelijä ja tutkija Juuso Joona.
Kannanotto
Joukko suomalaisia ruokaketjun yrityksiä yksimielisiä: on aika edistää uudistavaa viljelyä
TYÖPAJAT
2022
Yritykset
Yritysten tärkeimmät tarpeet uudistavan viljelyn edistämiseksi omassa työssään.
2022
Pienryhmät
Työpajan tulosten perusteella kolmen pienryhmän aiheiksi valikoituivat uudistavan viljelyn määritteleminen, uudistavan viljelyn mittaaminen ja mallintaminen, yhteinen vaikuttaminen uudistavan viljelyn edistämiseksi.
Ota yhteyttä
Irina Niinivaara
Yritysyhteistyöpäällikkö 26.4.2024 asti.