SOCCHA
Carbon Action
Mittausmenetelmä kattavaan ja nopeaan hiilipitoisuuden määritykseen
Maaperä on Maan toiseksi suurin hiilivarasto ja näin ollen merkittävä tekijä hiilen kierrossa. SOCCHA-hankkeen päätavoitteena on kehittää laseriin perustuva mittausmenetelmä, joka mahdollistaa kattavan ja nopean lohkokohtaisen hiilipitoisuuden määrityksen sekä pitoisuuden muutoksen seurannan.
Virallinen nimi
Optinen maaperän hiilivaraston karakterisointi ja mittaus (SOCCHA)
Kesto
2021–2024
Vastuuhenkilöt
Jan Viljanen
Vastuutahot
Tampereen yliopisto
Rahoittaja
Suomen Akatemia
Hankkeessa esiteltävä uusi maaperän hiilen mittaustapa pohjautuu laser-indusoituun hajoitusspektroskopiaan (LIBS). LIBS on kompakti kenttäkelpoinen mittausmenetelmä, joka voi operoida suoraan maakairassa olevaan maanäytteeseen. Täten hankkeessa kehitettävä mittausmenetelmä on nopea keino selvittää maalohkon hiilipitoisuus ja hiilen syvyysjakauma.
LIBS-analyysi perustuu laser-indusoidun plasmapallon säteilemään alkuaineiden karakteristiseen säteilyyn, joka mahdollistaa näiden alkuaineiden tunnistuksen ja määrän määrityksen. Plasmapallo synnytetään laserpulssilla, joka höyrystää pienen määrän näytettä ja lämmittää höyryn plasmaksi. LIBS-menetelmää on aiemmin laajasti käytetty tieteellisissä ja teollisissa sovelluksissa sillä se mahdollistaa herkän ja valikoivan alkuainemäärityksen erilaisissa näytteissä.
SOCCHA on Suomen Akatemian Jan Viljaselle myöntämä kolmevuotinen tutkijatohtorihanke. Hankkeen pääteema on tutkia laser-indusoidun plasman käyttäytymistä maanäytteillä ja kehittää LIBS-menetelmää maaperätutkimukseen yhdessä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden Bratislavan Comenius yliopiston ja Adelaiden yliopiston kanssa.
Ota yhteyttä
tutkijatohtori Jan Viljanen jan.viljanen@tuni.fi