Siirry pääsisältöön

PUNURMIO

Käynnissä Carbon Action Uudistava maatalous

Menetelmä nurmibiomassan automaattiseen arviointiin ja ennustamiseen

Valtakunnallisessa EIP-hankkeessa kehitetään automaattista menetelmää, jolla viljelijät voivat arvioida ja ennustaa nurmibiomassan kasvua. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa nurmen satomääriä, tukea ilmastoviisasta tuotantoa, sekä vähentää maito- ja lihatuotteiden hiilijalanjälkeä.

Virallinen nimi

Automaattinen menetelmä nurmibiomassan määrän arviointiin, seurantaan ja ennustamiseen (PUNURMIO)

Kesto

5/2024–12/2026

Vastuuhenkilöt

Joni Kukkamäki, projektipäällikkö (HAMK); Satu Koivisto, projektikoordinaattori (HAMK)

Vastuutahot

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK (vetäjä), Baltic Sea Action Group BSAG, Ilmatieteen laitos FMI ja Gofore Oyj

Rahoittaja

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027,

Eurooppalainen innovaatiokumppanuus EIP-hanke,

Rahoituksen myöntäjä: Hämeen ELY-keskus

 

Nurmibiomassan arvioinnin ja ennustamisen automatisointi

Maatalouden päästövähennystavoitteet vaikuttavat viljelijöihin sekä ruokateollisuuden, että julkisen sektorin ilmastotavoitteiden ja tukipolitiikan kautta. Suurenevat tilakoot ja tuotannon tehostamispaineet korostavat tarvetta ympäristön kannalta kestävälle tuotannolle. Kestävä nurmiviljely edistää hiilen sitoutumista maaperään ja pienentää lopputuotteiden hiilijalanjälkeä, mikä on keskeistä ilmastoviisaassa maidon ja lihan tuotannossa.

PUNURMIO-hankkeessa kehitetään menetelmä nurmibiomassan kasvun automaattiseen arviointiin, seurantaan ja ennustamiseen. Menetelmässä hyödynnetään viljelijöiden ottamia kuvia, paikallista dataa, sääennusteita ja maaperätietoja koneoppimisen avulla. Viljelijät toimittavat kuvia ja dataa mobiilikäyttöliittymän kautta, ja tulokset palautetaan käyttöön. Menetelmää testataan pilottitiloilla ja koepelloilla, sekä verrataan satelliittikuviin perustuvaan biomassa-arvioon.

Hankkeen tavoitteet:

  1. Kehittää automaattinen, kuvaan ja muuhun maataloudesta kerättävään dataan perustuva menetelmä nurmibiomassan määrän arviointiin. 
  1. Selvittää mahdollisuuksia nurmibiomassan ravinnepitoisuuden (D-arvon) arvioimiseen kuvaan perustuvien menetelmien avulla. 
  1. Rakentaa kehitetyn menetelmän käyttämistä varten viljelijälle sopiva mobiilityökalun prototyypin (sovellus tai verkkokäyttöliittymä), joka on helppokäyttöinen ja mahdollistaa sujuvan ja käyttäjäystävällisen toimimisen kenttäolosuhteissa. 
  1. Kokeilla ja validoida kehitettyä menetelmää hankkeeseen valituilla pilottitiloilla ja mahdollisilla muilla testaukseen sopivilla pelloilla. 
  1. Levittää tietoa hankkeen aktiviteeteista, toimenpiteistä ja tuloksista sen kohderyhmille, tutkija- ja kehittäjäyhteisölle sekä suurelle yleisölle. 

Ota yhteyttä

Hankkeen projektipäällikkö: Joni Kukkamäki, HAMK, joni.kukkamaki@hamk.fi

Projektikoordinaattori: Satu Koivisto, satu.koivisto@hamk.fi

Ilmatieteen laitos: Layla Höckerstedt, layla.hockerstedt@fmi.fi

HANKKEESSA MUKANA

HAMK logo

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml