FF2DH
Carbon Action
Hanke auttaa elintarviketeollisuutta seuraamaan ja tehokkaasti minimoinaan ilmastovaikutuksiaan
From Footprints to Digital Handprints -innovaatiohankkeen tavoitteena on edistää vastuullisen ruoantuotantoekosysteemin kehittymistä Suomessa. Vastuullisuus nähdään yhtenä tärkeimmistä elintarvikealan kilpailutekijöistä.
Virallinen nimi
From Footprints to Digital Handprints – Carbon and greenhouse gas budget of agriculture
Kesto
2022–2025
Vastuuhenkilöt
Juha Koskimaa, HKFoods
Vastuutahot
Rahoittaja
Business Finland, Food from Finland 2.0 -ohjelma (Co-Innovation)
Tieteellä ja digitaalisuudella kohti pienempiä ilmastovaikutuksia
Ilmastovaikutukset ovat olennainen osa elintarviketeollisuuden ympäristöjalanjälkeä ja yleistä kestävyyttä. Maatalous aiheuttaa suurimman osan näistä ilmastovaikutuksista arvoketjun komponenteista.
Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on kehittää ja pilotoida maatalouden hiili- ja kasvihuonekaasubudjetin digitaalisen ratkaisun prototyyppiä Suomen elintarvikesektorille ja liittää tämä ratkaisu päätöksentekojärjestelmiin: elinkaarianalyyseihin, hiilijalanjälkiarvioihin ja kasvihuonekaasujen inventointijärjestelmiin.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi
- keräämme ja täydennämme peltokohtaisen hiili- ja kasvihuonekaasuarvioinnin ymmärrystä, dataa ja malleja
- kehitämme menetelmän hiili- ja kasvihuonekaasubudjettiarvion analysoimiseksi ja epävarmuuden vähentämiseksi
- kokoamme tämän tiedon digitaalisen ratkaisun prototyyppiin
- pilotoimme digitaalista ratkaisua
- integroimme sen elintarvikealan päätöksenteon tukijärjestelmiin
Nämä tulokset auttavat elintarviketeollisuutta seuraamaan tämänhetkisiä ilmastovaikutuksiaan, suunnittelemaan tehokkaita parannusstrategioita ja raportoimaan edistymisestä.