Biodiversea
Vedenalainen suojelu
Meriluonnonsuojelu nostetaan uudelle tasolle LIFE-IP BIODIVERSEA –hankkeessa
Hanke tuo Suomessa ennennäkemättömän panostuksen Itämeren lajien ja luontotyyppien suojeluun. Metsähallituksen vetämässä hankkeessa kartoitetaan merialueita niiden luontoarvojen tunnistamiseksi, seurataan jo kartoitettujen alueiden tilan kehittymistä, luodaan entistä toimivampi suojelualueverkosto, sekä tarjotaan tietoa meriluonnon merkityksestä ja sen suojelun tärkeydestä.
Virallinen nimi
LIFE-IP BIODIVERSEA
Kesto
15.9.2021–15.11.2029
Vastuuhenkilöt
Anu Riihimäki, Anna Klemelä
Vastuutahot
Koordinaattori: Metsähallitus
Partnerit: Baltic Sea Action Group, ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus Syke, Luonnonvarakeskus LUKE, Åbo Akademi, Ahvenanmaan maakuntahallitus, Geologian tutkimuskeskus GTK, Turun ammattikorkeakoulu
Rahoittaja
Euroopan unionin LIFE-ohjelma
BSAG:n työ monimuotoisuuden eteen kytkeytyy osaksi suurta kokonaisuutta – ja siitä tulee vaikuttavampaa
Itämeren suojelutason parantaminen onnistuu vain, jos kaikki merellä toimivat – sekä merestä virkistystä hakevat että elinkeinonharjoittajat – sitoutuvat yhdessä luontokadon pysäyttämiseen. LIFE IP-BIODIVERSEA -hankkeessa tehdäänkin laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja viestitään sekä meriluonnon suojelun hyödyistä että siihen liittyvistä haasteista.
BSAG on hankkeessa mukana edistämässä yksityisten suojelualueiden perustamista. Tavoitteena on tehdä suojelusta maanomistajalle helppoa ja houkuttelevaa. EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteena on saada 30 prosenttia merialueista suojelun piiriin vuoteen 2030 mennessä. Jotta tavoite saavutetaan, tarvitaan lisää myös yksityisiä suojelualueita. Iso osa Itämeren vedenalaisesta monimuotoisuudesta sijoittuu yksityisessä omistuksessa oleviin mataliin rantavesiin.
BSAG aloitti työn yksityisen suojelun lisäämiseksi vuonna 2019, jolloin käynnistettiin edelleen jatkuva Elävä Itämeri -hanke Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksella. Biodiversea-hankkeen myötä yksityinen suojelu linkittyy osaksi laajempaa meriluonnonsuojelun kokonaisuutta.
Biodiversea-hanketta rahoittaa EU:n LIFE-ohjelma. Hanketta koordinoi Metsähallitus, ja sen on tilannut ympäristöministeriö. Metsähallituksen Luontopalveluiden ja Eräpalveluiden, ympäristöministeriön ja BSAG:n lisäksi hankkeessa ovat mukana Ahvenanmaan maakuntahallitus, Suomen ympäristökeskus SYKE, Luonnonvarakeskus Luke, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, sekä Geologian tutkimuskeskus GTK.
BIODIVERSEA on merkittävä askel Itämeren monimuotoisen luonnon turvaamiseksi. Hankkeessa tehostetaan meriluonnonsuojelua kunnostamalla heikentyneitä elinympäristöjä ja selvittämällä, minne uusia suojelualueita kannattaa perustaa. Mereisen suojelualueverkoston laajentaminen edistää tärkeää tavoitettamme pysäyttää luontokato.
Emma Kari, ympäristö- ja ilmastoministeri
Ota yhteyttä
Anna Klemelä
Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija