Siirry sisältöön

Carbon Action -yhteistyöhön strateginen rahoitus

Uutinen Carbon Action

Carbon Action -alustalle suunniteltu STN MULTA aloittaa Strategisen neuvoston tutkimusrahoituksella. Ilmatieteen laitoksen vetämälle STN Multa -tutkimuskonsortiolle on myönnetty rahoitus 3 vuodeksi Strategisen tutkimusneuvoston Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää (FOOD) -ohjelmahausta. BSAG:n aloittaman Carbon Action -alustan kunnianhimoiset tavoitteet maatalousmaan hiilensidonnan edistämisestä ja todentamisesta ottavat näin ollen jättiharppauksen eteenpäin. Rahoitus mahdollistaa pitkäjänteistä tutkimusta maaperä hiilen sidonnan todentamisesta ja hiiltä varastoivan viljelyn edistämisestä ja jatkaa näin Carbon Action -hiilipilotissa käynnistettyä työtä.

Multi-benefit solutions to climate-smart agriculture (MULTA) -projektin tavoitteena on i) kehittää ruokajärjestelmää hyödyttäviä ilmastoviisaita viljelykäytäntöjä, ii) kokeilla käytäntöjä maatiloilla, iii) kehittää hiilensidonnan todentamisjärjestelmää ja iv) kehittää taloudellisia ja muita ohjauskeinoja näiden ratkaisujen käyttöönottamiseksi Suomessa ja muualla. Carbon Action -alustan lailla kokonaisvaltaista systeemistä muutosta kehitetään ja viedään eteenpäin yhdessä viljelijöiden, yritysten ja päättäjien kanssa.

”Ruokajärjestelmä on suurien haasteiden edessä. Sen pitäisi olla merkittävä osa ilmastonmuutoksen hillintää ja samalla tuottaa kestävästi terveellistä ruokaa kasvavalle väestölle.” tutkimusprofessori Jari Liski sanoo.

”Hiilen sitominen maatalousmaahan on iso mahdollisuus ruokajärjestelmälle vastata ilmastokriisiin. Odotamme, että STN MULTA antaa vastauksia kysymyksiin, joita kaivataan kipeästi globaalisti”, Liski jatkaa.

”STN MULTAn keskiössä oleva regeneratiivinen maatalous tarjoaa ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi myös muita hyötyjä. Se parantaa maaperän kuntoa, viljelyvarmuutta ja satoja, lisää luonnon monimuotoisuutta, ruuan laatua, ravinteiden ja vedenpidätyskykyä, ja sitä kautta vähentää Itämereenkin joutuvaa ravinnekuormitusta”, kertoo Carbon Actionin ja BSAG säätiön hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta.

”Ilmasto-, Itämeri- ja biodiversiteettityön yhdistäminen ja maatalouden paradigman kääntäminen on tärkeämpää kuin koskaan. Osaamisesta voi tulla todellinen strateginen etu Suomelle. Kiire kriisien kanssa on valtava, ja kiitämme strategisen tutkimuksen neuvostoa työn mahdollistamisesta” , Kankaanrinta summaa.

Monihyötyisyyttä korostavan STN MULTA- hankkeen vuorovaikutuksesta vastaa Baltic Sea Action Group, jonka tehtävänä on huolehtia, että vuorovaikutus ja strateginen viestintä johtavat toimien mahdollisimman suureen vaikuttavuuteen. Yhteistyö kaikkien sidosryhmien kanssa on aloitettu jo hankkeen suunnitteluvaiheessa ja se pidetään jatkuvana ja vuorovaikutteisena läpi projektin kaikkien toimien.

”BSAG:n rooli tutkimuksen ja käytännön yhteen tuojana on ollut ainutlaatuinen Carbon Actionissä. En usko, että mikään toinen toimija olisi edes uskaltanut lähteä tavoittelemaan niin suuria kuin BSAG, kun he alkoivat suunnittelemaan Carbon Actioniä ja hakemaan tutkijoita mukaan. STN MULTAn vuorovaikutus ei voisi olla paremmissa käsissä”, Liski toteaa.

Konsortion jäsenet ovat Ilmatieteen laitos (vetäjä), Baltic Sea Action Group, Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus ja Zürichin yliopisto.

Hankkeessa mukana laaja kansallinen ja kansainvälinen porukka: monitieteinen tutkimuskonsortio ja monipuoliset sidosryhmät.

Konsortion osapuolet

Jari Liski, Finnish Meteorological Institute

Annalea Lohila, University of Helsinki/Institute for Atmospheric and Earth System Research

Anna-Liisa Laine, University of Zurich

Laura Höijer, Elävä Itämeri säätiö (Baltic Sea Action Group, BSAG)

Risto Uusitalo, Natural Resources Institute Finland

Jussi Heinonsalo, University of Helsinki

Tuomas Mattila, Finnish Environment Institute

Muut tutkijat (tällä hetkellä, tiedossa myös uusia rekrytointeja)

Finnish Meteorological Institute: Liisa Kulmala, Julius Vira, Mika Aurela, Miia Salminen

Natural Resources Institute Finland: Kristiina Regina, Hannu Fritze, Tapio Salo, Helena Soinne, Jaakko Heikkinen, Taina Pennanen

University of Helsinki: Karoliina Huusko, Mari Pihlatie, Kristiina Karhu, Noora Manninen, Sanna Kanerva, Markku Ollikainen, Sanna Lötjönen, Bartosz Adamczyk

BSAG: Pieta Jarva, Michaela Ramm-Schmidt, Kaj Granholm, Paula Biveson

SIDOSRYHMÄT

Sidosryhmät

100 Carbon Action -hiiliviljelijää

Ministeriöt

Ministry of Agriculture and Forestry, Ministry of the Environment  & Ministry for Foreign Affairs

Yritykset

Valio Oy, Apetit Ruoka Oy, Fazer Group, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta S group / SOK, Altia Oyj, Viking Malt Oy

Muut kotimaiset sidosryhmät

Liisa Pietola, The Central Union of Agricultural Producers and Forest Owners (MTK)

Pekka Heikkinen, Qvidja Farm

Juuso Joona, Tyynelä farm

Sari Peltonen, Finland Association of ProAgria Centres

Rikard Korkman, Finland Central Union of Swedish-speaking Agricultural Producers in Finland

Susann Rännäri, Finland Luomuliitto ry – Finnish organic farmers association

Fredrik von Limburg Stirum, Koskis Estate

Hanna Mattila,  Sitra

Teemu Lehmusruusu, Telling tree art+rsrch

Maatalousoppilaitokset

Häme university of applied sciences

Kansainväliset tutkijat

Germany: Christopher Poeplau, Thünen Institue of Climate-Smart Agriculture & Peter Leinweber, Germany University of Rostock & Axel Don, Johann Heinrich von Thünen Institute

Estonia: Maarja Öpik, University of Tartu

China: Chao Liang, Chinese Academy of Sciences

France: Lauric Cecillon, Laboratoire de Géologie de l’Ecole Normale Supérieure & Jean-Francois Soussana French National Institute for Agricultural Research (INRA) & Jussi Lankoski, Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)

Netherlands: Rachel Creamer, Wageningen University

Spain: Raul Zornoza, Universidad Politécnica de Cartagena

United States: Keith Paustian, Colorado State University

United Kingdom: Jonathan Hillier, The University of Edinburgh

Sweden: Per Weslien, Sweden University of Gothenburg

Denmark: Berit Hasler, Aarhus University Research

Kansainväliset verkostot

Carbon Farming North Sea Region project/ network

4 per 1000 initiative Secretariat

ICOS ERIC Integrated Carbon Observation System (ICOS)

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml