BSAG:n uusi yritysyhteistyöjohtaja Johanna Siltala kuuntelee yritysten tarpeita
Johanna Siltala aloitti vuoden vaihteessa BSAG:n yritysyhteistyöjohtajana. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta elintarvikeyritysten markkinoinnin ja myynnin parissa ja tuntee paloa Itämeren suojeluun.
”Laskin juuri, että olen purjehtinut Itämerellä 20 vuotta”, kertoo BSAG:n yritysyhteistyöjohtaja Johanna Siltala, joka on viettänyt merellä ja sen rannikolla ison osan elämästään.
Perheen kesämökki on sijainnut 1960-luvulta asti Kirjalansaaressa Paraisilla. Mökkimaisemaa hallitsevat punaiset vilja- ja luhtiaitat, jotka muistuttavat menneistä vuosikymmenistä.
Johanna on seurannut Saaristomeren tilan huonontumista omin silmin.
”Lapsena sukelsimme rantavedessä ja kaislikossa naapurin kaverin kanssa. Ihan silmät auki katseltiin kaloja ja kaikkea. Nykyään ei ole puhettakaan siitä. Vesi on sumeaa, ja keskikesällä on tietysti sinilevääkin. Se on jotenkin tuskaista.”
Itämerellä, ja etenkin Saaristomerellä, on minulle aivan valtava merkitys.
Tarve parantaa Saaristomeren tilaa
Johanna on tehnyt pitkän uran yritysmarkkinoinnin parissa. Aikaisempiin työnantajiin lukeutuvat Suomen elintarvikealan jättiläiset Raisio, Cloetta ja Orkla. Viime vuodet hän on konsultoinut PK-yrityksiä liiketoiminnan kehittämisestä.
”Koronan jälkeen tuli totaaliherätys, ja aloin miettiä uudelleen, mitä teen työkseni, mitä haluan ajaa ja mistä nautin. Silloin nousi tarve parantaa Saaristomeren tilaa.”
Johanna etsi mahdollisuuksia auttaa Turusta käsin oman työnsä ohessa. Hän liittyi Saaristomeren suojelua ajaneen eduskuntavaaliehdokkaan, Pauli Aalto-Setälän, tukitiimiin. Saaristomeren heikkoon tilaan perehtyminen aiheutti angstia, mitä työ tukitiimissä helpotti.
BSAG:n Johanna löysi somesta. Säätiössä viehätti etenkin vakaasti tieteeseen ja tutkimukseen perustuva toiminta.
”Toinen hieno juttu on, että BSAG pyrkii aina kokoamaan parhaat tekijät yhteen, jotta muutos tapahtuisi.”
Vahvuuteni on se, että olen ollut isoissa yrityksissä töissä. Tiedän niiden viestintätarpeet ja tavan katsoa maailmaa.
Yrityksillä on iso merkitys Itämerelle
Johanna tunnistaa, että Itämeren ja sitä kuormittavien ravinnevalumien kannalta on ratkaisevaa, miten maata viljellään ja elintarvikkeita tuotetaan. BSAG tekee jo vaikuttavaa yhteistyötä uudistavan viljelyn edistämiseksi esimerkiksi Sinebrychoffin ja Valion kanssa, mutta Itämeri-työhön tarvitaan lisää innokkaita kumppaneita.
”Olisi hienoa saada MTK yhteistyökumppaniksi. Lisäksi haluan mukaan kaikki elintarvikealan yritykset, jotka käyttävät suomalaisia raaka-aineita.”
Saarimaisessa Suomessa ei sovi unohtaa myöskään meriliikennettä: yritykset kuljettavat vuosittain yli 40 miljoona tonnia merirahtia, ja tällä on vaikutuksia Itämereen. On tärkeää, että BSAG:n ajama lakialoite laivojen jätevesipäästöjen kiellosta Suomen aluevesillä hyväksyttiin viime joulukuussa.
BSAG:n vastaanotto on ollut lämmin ja kollegat mukavia. Opeteltavaa on paljon, mutta Johanna aikoo pitää katseen pallossa ja tavoitteen kirkkaana mielessä, kun hän lähtee johtamaan BSAG:n yritysyhteistyötä.
”Täytyy löytää sekä yrityksille että meille toimiva yhteistyön tapa, mutta lähtökohtana on tietysti yritysten tarve. Meidän pitää kuunnella, miten me voisimme parhaiten auttaa. Se on oikea tie.”