Uudistavan viljelyn e-opisto Ruotsiin
BSAG:n Carbon Action -alustan tuottama Uudistavan viljelyn e-opisto on julkaistu Ruotsissa Svensk Kolinlagring -alustan toimesta. Kaikille avoin ja maksuton kurssi käsittelee viljelymenetelmiä, joilla voidaan varastoida ilmakehän hiiltä maaperään, hillitä Itämereen ravinnevalumia ja saada varmempia satoja muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa.
Pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Ruotsissa, Svensk Kolinlagring, julkaisee kesän ja syksyn mittaan kaikki kurssin 11 osaa sivuillaan regenerativtjordbruk.nu. Alun perin vuonna 2021 BSAG:n lanseeraama kurssikokonaisuus on tuotettu yhteistyössä suomalaisten viljelijöiden, tutkijoiden ja ruokaketjun toimijoiden kanssa.
Lisää tietoisuutta ympäristöystävällisemmästä viljelystä
Koulutus ja neuvonta ovat osa keinovalikoimaa, jolla Svensk Kolinlagring pyrkii parantamaan peltojen kasvukuntoa ja lisätä hiilen sitoutumista maatalousmaahan. Valmiiksi ruotsiksi käännetty suomalainen e-opisto sopi koulutusmateriaaliksi erittäin hyvin, toki muokattuna paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi.
”Oli erinomainista, että saimme mahdollisuuden hyödyntää suomalaista materiaalia ja muokata sitä Ruotsin olosuhteisiin sopivaksi. Toivomme, että kurssi leviää laajalti ruotsalaisten viljelijöiden keskuudessa ja että he omaksuvat uudistavan viljelyn periaatteet paremman maan kasvukunnon ja kannattavuuden hyväksi, sekä luodakseen kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä viljelyjärjestelmiä” kertoo maatalousneuvoja Christina Berneheim Svensk Kolinlagringilta.
Uudistavaa viljelyä Itämeren hyväksi
Yhteisen lähimeremme ekologista tasapainoa rasittaa monet erilaiset ihmispaineet, joista merkittävimpiä on maatalous. Samaan aikaan maatalouden on sopeuduttava ilmastonmuutoksen tuomiin ilmiöihin, kuten esimerkiksi pitkäkestoisiin kuivuusjaksoihin kasvukaudella ja toisaalta leutoihin ja runsassateisiin talviin.
Viljelymenetelmiä muuttamalla on mahdollista vaikuttaa paitsi ympäristön tilaan, myös esimerkiksi saada varmempia satoja. Kurssin aihesisällöt, tehtävät ja pelloilla suoritettavat harjoitteet antavat viljelijälle tutkimus- ja kokemustietoon perustuvia käytännön työkaluja. Niiden avulla viljelijä voi paitsi tehostaa hiilen varastoitumista maaperään, myös esimerkiksi vähentää lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden tarvetta, mistä seuraa monta erilaista hyötyä sekä ympäristön, että viljelijän talouden kannalta.
”Olemme BSAG:ssa erittäin iloisia siitä, että laatimamme kurssi ja Carbon Action-työmme kiinnostaa naapurimaassamme tällä tasolla. Tietoa jakamalla ja tietosuutta lisäämällä voimme vaikuttaa yhteisen Itämeremme tilaan” sanoo BSAG:n strategiajohtaja, Pieta Jarva.