Siirry pääsisältöön

Carbon Action -hiiliviljelijä Perttu Perälä vie uudistavaa viljelyä käytäntöön myös maatalousneuvojana

Tarina Carbon Action Uudistava maatalous

Perttu Perälä pitää kasvinviljelytilaa Laihialla ja työskentelee samalla neuvojana muille lähialueen viljelijöille. Pertulle on tärkeää kummassakin roolissaan edistää maaperän säilymistä hyvinvoivana yli sukupolvien ja hän kehittääkin aiheesta jatkuvasti osaamistaan eri tavoin. Hiiliviljelijöistä kertova sarjamme esittelee Carbon Actionissa mukana olevia viljelijöitä ja heidän tilojaan.

Saavumme Naskalin tilalle Laihialle kaunista koivukujaa pitkin. Päivä on helteinen, ja vastassa meitä on tilan isäntä Perttu Perälä omenamehukannujen kanssa. Hän kertoo, että on juuri irrottautunut päivän paperitöistä, jotka eivät ole mieleisintä puuhaa näin keskikesällä auringon paistaessa.

”Olen kasvanut tuossa keltaisessa talossa”, Perttu kertoo. Naskalin tila on ollut hänen suvussaan jo 1600-luvulta asti ja Perttu pitää tilaa nyt 12. polvessa. Nykyään tilan pelloilla kasvaa 83 hehtaarin alalla kauraa, vehnää, ruista sekä rypsiä ja kuminaa.

Perttu on viljellyt tilaa vuodesta 2018 alkaen. Pitkästä sukuhistoriasta huolimatta tilan pito ei ole tuntunut Pertusta rasitteelta, vaan hänellä on aina ollut aito mielenkiinto maanviljelyyn. Perttu lähtikin aikoinaan opiskelemaan alaa ja valmistui agrologiksi vuonna 2019.

”Tästä käytännön työstä ja oman käden jäljen näkemisestä konkreettisesti olen pitänyt jo pienempänä. Ehkä sellainen merkityksellisyys maanviljelijänä, että kokee tekevänsä maailman tärkeintä työtä, on toinen miksi olen tähän lähtenyt”, hän kertoo.

Omaa osaamista jatkuvasti kehittäen

Samoihin aikoihin, kun Perttu valmistui agrologiksi, kiinnostus uuden oppimiseen maataloudesta sai hänet hakeutumaan myös neuvojaksi ProAgria Etelä-Pohjanmaalle. Perttu on aina ollut kova haalimaan tietoa ja kertoo, kuinka esimerkiksi soittaa helposti kollegoille tiedustellakseen lisätietoa, jos lukee jonkun kokeilleen jotakin uutta.

Neuvojan työssä se onkin lähes päivittäin sitä kokemusten vaihtoa ja uuden oppimista kollegoilta. Sillä tavalla se on hyödyksi myös omalle viljelylle.

Perttu Perälä

Neuvojana Perttu tekee asiakkaidensa kanssa viljelysuunnitelmia, tukihakemuksia ja käy tutustumassa heidän peltoihinsa. Hän kokee neuvojan tehtävissä hyödylliseksi sen, että on itse viljelijä. Kun osaa katsoa asioita samasta näkökulmasta, saa sillä uskottavuutta muiden viljelijöiden keskuudessa.

Perttu pyrkii myös edistämään asiakkaidensa peltojen maaperän hyvinvointia. ”Kyselen onko maan kunnon kanssa ongelmia ja joskus sovitaan, että tulen lapion kanssa katsomaan ja miettimään korjaavia toimenpiteitä. Kannustan esimerkiksi monipuoliseen viljelykiertoon ja kerääjäkasvien käyttöön”, hän kertoo.

”Suosittelen, että jokainen kokeilisi kerääjäkasveja edes jonkin verran. Ne sopivat kaikille tiloille, ja niiden avulla viljelijä saa lisättyä pellon hiilensidontaa, mikä parantaa myös maan multavuutta. Lisäksi ne parantavat maan rakennetta, sillä maahan voidaan saada elävää juurta jopa puoleksi vuodeksi enemmän, kun perinteisessä viljelyssä”, Perttu jatkaa.

Kuminapelto
Naskalin tilalla kasvaa maanparannuskasvina kuminaa. Sen juuret parantavat maan rakennetta luontaisesti niin, että maata ei tarvitse muokata.

Maaperä on lainassa lapsiltamme

Naskalin tilalla ympäristön hyvinvointia tukevia ja uudistavia viljelymenetelmiä on ollut käytössä jo ennen Pertun aikaa. Monipuolisessa viljelykierrossa kasvaa nyt isolla pinta-alalla erilaisia kerääjäkasveja sekä maanparannuskasvina kuminaa, joka juurillaan kuohkeuttaa maan rakennetta luonnollisesti.

Tilalla on myös vähennetty maanmuokkausta maaperäeliöiden häirinnän minimoimiseksi. Maan kasvukunnon paranemisen huomaa tilalla Pertun mukaan siitä, että kasvustot ovat tasaantuneet ja aikaisemmat ongelmakohdat peltomaassa ovat parantuneet.  

Maan kasvukunnon parantumisen lisäksi toinen asia tässä on ollut työmäärän väheneminen, mikä näkyy konkreettisesti muokkauksen minimoinnissa. Se että maassa on monipuolisesti erilaisia kasveja, tekee muokkaustyön omien työtuntien puolesta.

Perttu Perälä

Uudistava viljely auttaa myös sopeutumaan sään ääriolosuhteisiin. Erityisesti monipuolinen viljely on Pertun mukaan tässä hyödyksi. Hän kertoo, kuinka alkukesän kuivuudesta huolimatta esimerkiksi kumina on selvinnyt tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin eikä kuivuus vaikuttanut siihen.  

Perttu korostaa, että useat uudistavan viljelyn hyödyt vaativat aikaa ja pitkäjänteistä tekemistä, eikä kyse ole pikavoitoista. Hänelle on kuitenkin tärkeää pitää maa elossa ja hyväkuntoisena tulevia sukupolvia varten, sillä hänelläkin on kaksi pientä lasta.

”Sanotaan, että maa on lainassa lapsiltamme. Maaperää kuluttava viljely ei välttämättä kostaudu yhden sukupolven aikana, mutta seuraavat joutuvat tehdä kovan työn palauttaakseen maahan elon,” Perttu toteaa.

Tutustuimme Pertun Carbon Action -koelohkoon, jolla kasvaa rypsiä. Lohkolle on hankkeen aikana kylvetty lisäksi erilaisia kerääjäkasveja lisäämään hiilen sitoutumista ilmakehästä maahan.

Tutkimuksen edistämistä omilla pelloilla

Suuntaamme tilan pelloille katsomaan Pertun Carbon Action -koelohkoa, jolla hiiliviljelyn menetelmiä kehitetään ja testataan käytännössä. BSAG:n perustamalla Carbon Action -alustalla yritykset, viljelijät ja tutkijat tekevät yhteistyötä uudistavan viljelyn ja hiiliviljelyn edistämiseksi käytännössä tiloilla.

Agrologiopintojen aikana lisääntynyt kiinnostus maan kasvukunnon parantamiseen sai Pertun hakemaan hankkeeseen mukaan, sillä hän halusi oppia aiheesta lisää. Hän toteaakin, että Carbon Actionin viljelijöille järjestetyt koulutuspäivät ovat olleet hyödyllisiä.

Carbon Action on antanut sellaisen rohkaisun. Varsinkin viljelyn alkutaipaleella, kun ei muuten olisi välttämättä ollut pokkaa lähteä kaikkea tällaista kokeilemaan, niin yhteistyössä mukana oleminen on tsempannut siihen.

Perttu Perälä

Nyt on menossa hankkeen viimeinen vuosi ja kuluneen viiden vuoden ajan Pertun lohkolla on pyritty parantamaan maan hiilensidontaa ja multavuutta kerääjäkasveilla ja muokkauksen keventämisellä.

Lapio soljahtaa maahan keveästi, kun Perttu kaivaa pari kuoppaa, jotta voimme havainnoida maaperää. Maa murenee hyvin ja on kosteaa pitkään jatkuneesta kuivuudesta huolimatta. Lisäksi maapaakussa on paljon lieroja ja niiden tekemiä reikiä. ”Jotenkin tuntuu, että kun tätä kerrosta ei ole muokattu yhtään niin se rupeaa näkymään”, hän iloitsee.

Pertulla on aikeissa kylvää lohkolle kesän aikana vielä kerääjäkasveiksi ainakin hunajakukkaa, tattaria ja persianapilaa lisäämään pellon hiilensidontaa. Ihastelemme hetken hyväkuntoisen maan tuoksua, jossa on kellarimainen aromi, ja jatkamme sitten peltokierrosta tilan muille lohkoille.

Juttusarjassa tuodaan esiin henkilöitä Carbon Action -työn taustalla ja kerrotaan viljelijöiden kokemuksia siitä, millaista on käytännössä olla mukana muutoksessa kohti kestävämpää ruuantuotantoa.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml