Siirry pääsisältöön

Carbolla on asiaa! -podcastin toinen kausi alkaa: viljelijä ja tutkija kohtaavat Paimiossa

Uutinen Carbon Action Uudistava maatalous

Carbolla on jälleen kerran asiaa. Tällä kertaa asialla on kolmen porukka, kun Eliisa Malin luotsaa viljelijä – tutkijaparia maaperän saloihin.

Elina Lindbergin emännöimällä Ylhäisten tilalla keskusteltiin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Visa Nuutisen kanssa muun muassa matojen sosiaalisesta elämästä…

”…siis käyvätkö ne lierot vielä treffeilläkin???”

Kuva: BSAGin Eliisa Malin (vas.) juonsi toisen kauden ensimmäistä Carbolla on asiaa -podcastia Ylhäisten tilalla. Asiantuntijoina Luken erikoistutkija Visa Nuutinen (2.oik) ja maanviljelijä Elina Lindberg (oik). Nauhoittajina toimivat Metropolian opiskelijat Anna Hirvi ja Olli Kietäväinen (keskellä).

Carbolla on asiaa! -karavaani pysähtyi lämpimänä kesäpäivänä Paimioon, Elinan lapsuudenkotiin. Sauvontien varrella sijaitsevalla tilalla on viljelykierrossa ruista, syysvehnää, kevätvehnää, nurmia sekä sokerijuurikasta. Tilalla asuu myös hevosia sekä kalkkunoita. Tarjoilut olivat kohdillaan, sillä kesän ensimmäiset mansikat sulivat suuhun kermavaahdon kera.

Madot ovat kivoja, sen tietää lapsikin. Visa on maaperätutkija ja Elina maanviljelijä, joka tunnustaa innostuvansa aina kun näkee madon. On ymmärrettävää, että viljelijä innostuu madoista, sillä lierojen tehtävät peltoekosysteemille ovat merkittävät. Ne paitsi osallistuvat ravinteiden kieroon ja orgaanisen aineksen

hajottamiseen, on lierojen vaikutus maan rakenteeseen varsin merkittävä niiden tekemän muokkaustyön vuoksi.  Lihaksikas liero nimittäin tekee kunnon huokosia maahan ja samalla lannoittaa peltoa ulosteellaan. Yhdessä paketissa siis muokkaus, lannoittaminen ja vesitaloudesta huolehtiminen!

Kuva: Eliisan mansikka hetkeä ennen päätymistään herkkupalaksi.

Mutta miksi joku sitten haluaa tutkia lieroja ihan työkseen? Paljastuu, ettei Visan lieroasiantuntijuuden alku ollut pelkkää intohimoa aiheeseen, vaan tutkimuksen suunta ohjautui ikään kuin sattuman kaupalla ja tilaisuuden tullen. Nykypäivänä mies vaikuttaa kyllä hyvin innostuneelta tutkimusalastaan kuten kunnon erikoistutkijan kuuluukin. Perusbiologiassa on Visan mukaan vielä paljon tutkittavaa ja kiinnostavaa tehtävää. Uskotaan, niin mielenkiintoiselta matokeskustelu kuulostaa!

Nauhoitusten jälkeen oli aika suunnata kaivelemaan suorakylvettyä syysvehnäpeltoa, joka oli jäänyt vaille kesäkuun alun rankkasateita. Tarkoitus oli kaivella maata, mutta koska peltomaa ei ollut samaa mieltä kanssamme vaan kieltäytyi yhteistyöstä, tyydyimme bongailemaan kastelierojen käytävien suuaukkoja. Niitä löytyikin, ja tästä videosta pääset näkemään ja kuulemaan (taustasuhinan kera) ohjeet, miten löytää nämä kastelierojen kotien suuaukot pellolta.

Ja sitten se kaikkein kiinnostavin….

…lierojen sosiaalinen elämä johon todellakin kuuluu se treffailu. Hakeeko toinen liero toisen kotiovelta, vai onko olemassa lierojen Tinder? Siitä kuulet lisää Carbolla on asiaa! -podcastista.

Teksti ja kuvat: Sanna Söderlund BSAG

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml