Vuonna 2019 Atria antoi Baltic Sea Action Groupille viisivuotisen Itämeri-sitoumuksen, jonka tavoitteena oli kehittää ympäristökestävää ruokaketjua. Sitoumus toi Atrian osaksi Carbon Action -alustaa ja johti konkreettisiin tuloksiin, kuten soijan käytön vähentämiseen ja peltoviljelyn kehittämiseen. Vaikka sitoumuskausi on päättynyt, yhtiön työ kohti hiilineutraalimpaa ruokajärjestelmää jatkuu.
Sitoumuksen aikana ruokaketjua kehitettiin yhteistyössä BSAG:n, Atrian sopimustuottajien ja A-Rehun sopimusviljelijöiden kanssa. Atria liittyi myös osaksi Carbon Action -verkostoa, joka tukee eri toimijoiden yhteistyötä ja auttaa yrityksiä kehittämään omaa toimintaansa kohti hiilineutraaliutta. Sitoumuksen etenemistä seurattiin koko viisivuotiskauden ajan BSAG:n ja Atrian yhteistyössä.
Yhteistyön kehittäminen kotieläin- ja kasvinviljelytilojen välillä – tavoitteena mm. ravinteiden kierrätyksen parantaminen, peltopinta-alan tehokkaampi hyödyntäminen, turvepeltojen päästöjen vähentäminen ja kotimaisten valkuaiskasvien viljelyn lisääminen.
Hiilensidontaa ja maaperän kasvukuntoa tukevien viljelymenetelmien edistäminen koulutuksen, tutkimustiedon ja parhaiden käytäntöjen avulla.
Sitoumus muuttui teoiksi ja tuloksiksi
Atrian sian- ja broilerituotannossa soijan käyttö väheni merkittävästi, kun kotimaista hernettä otettiin rehukäyttöön aiempaa laajemmin. Samalla panostettiin peltoviljelyn ja laiduntamisen kehittämiseen sekä asiantuntijoiden ja tuottajien kouluttamiseen.
”Saavutimme tällä viisivuotiskaudella huimia edistysaskelia. Nämä kehitysharppaukset tulevat näkyviksi myös tilakohtaisten hiilijalanjälkilaskelmien kautta”, kertoo Atrian vastuullisuuspäällikkö Teija Paavola.
”On ollut ilo seurata, miten Atria on kehittänyt toimintaansa sitoumuksen aikana. Esimerkiksi ravinteiden tehokkaammalla kierrättämisellä, maaperän kunnosta huolehtimisella ja kotimaisten valkuaiskasvien valitsemisella tuontisoijan sijaan vaikutetaan suoraan Itämeren ja ympäristön tilaan. Atrian kaltaisen toimijan esimerkki vaikuttaa myös laajempaan muutokseen ruokajärjestelmässä”, toteaa BSAG:n strategiajohtaja Pieta Jarva.
Kehitystyö ja yhteistyö sopimustuottajien kanssa jatkuu
Vaikka Itämeri-sitoumus on virallisesti päättynyt, Atrian työ ympäristökestävän ruokaketjun ja kotieläintuotannon kehittämiseksi jatkuu tiiviissä yhteistyössä sopimustuottajien kanssa. Tavoitteena on edelleen vähentää soijan käyttöä sitä mukaa, kun korvaavia valkuaislähteitä saadaan käyttöön, sekä kehittää peltoviljelyä yhä kokonaisvaltaisemmin.
”
Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhön BSAG:n kanssa ja sitoumuksen tuomista hyödyistä omaan toimintaamme.
Teija Paavola, vastuullisuuspäällikkö, Atria Suomi Oy
Itämeri-sitoumuksen voi tehdä yritys tai organisaatio, jolla on suora tai epäsuora vaikutus Itämeren hyvinvointiin ja joka sitoutuu kehittämään toimintaansa Itämeren ja ympäristön hyväksi.
Esimerkiksi ruokaketjun toiminta, teollisuuden päästöt ja liikenne niin maalla kuin merelläkin vaikuttavat suoraan sekä vesistöihin että ilmastoon.
Itämeri-sitoumukseen kuuluu oleellisesti yrityslahjoitus, joka mahdollistaa pitkäjänteisen Itämeri-työmme uudistavan maatalouteen, kestävään merenkulkuun tai meriluonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvien projektien ja tutkimushankkeiden parissa. Lahjoituksen suuruus sovitaan tapauskohtaisesti.