BSAG antoi äänen Itämerelle – Jouluyö, juhlayö -kappale soi meriluonnon äänin
Tänä jouluna Itämeri pääsee ääneen ennen kuulumattomalla tavalla: “Itämeren sinfoniaorkesterin” soittama joululaulu muistuttaa ainoan meremme suojelun tärkeydestä. Kaikki kappaleessa kuultavat äänet ovat peräisin Itämeren luonnosta.
Täysin uudenlaisen sovituksen tutusta “Jouluyö, juhlayö”-klassikosta on tilannut Baltic Sea Action Group (BSAG), joka on voittoa tavoittelematon, Itämeren suojeluun keskittynyt suomalainen säätiö. Lajissaan ainoa kappale on kansainvälisen musiikkiuran luoneen säveltäjä-tuottaja DJ Slow’n käsialaa. Ääneen pääsevät muun muassa tuuli, lokit, aallot, kaislat, vesipisarat, allit, jää, haahkat ja harmaahylkeet.
”Tämä oli todella ikimuistoinen, tärkeä ja toki myös haastava projekti. Itämeri on monin tavoin ainutlaatuinen – ja tämä ainutlaatuisuus kuuluu myös meriluonnon äänimaisemassa”, DJ Slow painottaa.
Itämeri on vaarassa hiljentyä
Idea meren äänillä tehtävästä joululaulusta syntyi Itämeren herkän meriluonnon inspiroimana: se, että Itämeren luonnosta löytyy äänien runsautta, ei ole itsestäänselvyys. Kuormitusta aiheuttavat eniten mereen päätyvät ravinteet sekä ilmastonmuutos, jotka uhkaavat matalan meren luonnon monimuotoisuutta.
On arvioitu, että jopa puolet Itämeren rannikon luontotyypeistä heikkenee tai uhanalaistuu tälläkin hetkellä. Itämeressä on alkujaankin verrattain vähän lajeja, joten yhdenkin lajin alueellinen sukupuutto vaikuttaa merkittävästi meren ekosysteemiin.
Yhä tehokkaampia suojelutoimia tarvitaan
BSAG tekee yhteistyötä laajan tutkija- ja kumppaniverkoston kanssa ja etsii jatkuvasti yhä tehokkaampia keinoja Itämeren monimuotoisuuden suojelemiseksi. Itämeren suojelutyössä korostuu etenkin kolme tärkeää hanketta:
”Rehevöityminen on Itämeren luontokadon suurin ajuri, minkä vuoksi mereen päätyvien ravinteiden määrää täytyy rajoittaa. Tämä on tehtävissä uudistavalla maanviljelyllä, joka parantaa satovarmuutta, auttaa hiilen sitomista maaperään ja edesauttaa ravinteiden pysymistä pelloilla. Meriluonnon monimuotoisuutta on mahdollista turvata myös suojelemalla vedenalaiselta lajikirjoltaan arvokkaimmat alueet. Autamme yksityisiä maanomistajia perustamaan suojelualueita omistamilleen vesialueille. Lisäksi on erittäin tärkeää vähentää rahtialusten jätevesipäästöjä Itämereen – eduskunta hyväksyikin viime viikolla lain, joka kieltää alusten jätevesien päästämisen mereen Suomen aluevesillä.”, kertoo BSAG:n projektipäällikkö Anna Klemelä.
Noin neljäsosa Itämeren pohjasta on kuollut, mutta meri on edelleen pelastettavissa. ”Itämeren itsensä esittämä joululaulu on kutsu kaikille suomalaisille – yhteistyötä tarvitaan, jotta ainoa meremme ei hiljene”, Klemelä päättää.
OTA YHTEYTTÄ
Anna Klemelä
Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija