Siirry pääsisältöön

Blogi: Paluu arkeen – rakennetaan yhdessä toivoa tekemisen kautta

Blogi

Kesälomalla luonto on tarjonnut lepoa ja rauhaa. Luonnon helmassa on helppo unelmoida paremmasta kestävästä tulevaisuudesta, olla toiveikas. Paluu arkeen ja täysi sukeltaminen uutisvirtaan ja sosiaaliseen mediaan palautti ajatukset nopeasti maan pinnalle.

Meriharakka seisoo rantakalliolla meren äärellä

Kesälomalla luonto on tarjonnut lepoa ja rauhaa. Luonnon helmassa on helppo unelmoida paremmasta kestävästä tulevaisuudesta, olla toiveikas. Paluu arkeen ja täysi sukeltaminen uutisvirtaan ja sosiaaliseen mediaan palautti ajatukset nopeasti maan pinnalle.

Eritasoisia haasteita riittää. Ilmastokriisi kurittaa maailmaa. Eurooppaa piinaava kuivuus vaarantaa mm. ruuantuotantoa. Sota runnoo Eurooppaa. Talouden käänteet ja inflaatio aiheuttavat epävarmuutta kaikille toimijoille. Itämerellä sinilevät kukoistavat.

Joskus olen saanut kuulla kyselyitä siitä, miksi BSAG – Itämerisäätiö – nostaa niin vahvasti esille myös ilmastonmuutosta, luontokatoa ja maaperää. BSAG:ssa otamme aina huomioon kokonaiskuvan, sillä mielestämme Itämeren ekologinen kriisi ei ole erillinen ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuuden kadosta tai maaperän tuhoutumisesta.

Monihyötyisiä ratkaisuja kokonaisuutta katsomalla

Monihyötyisten ratkaisujen löytämisen merkitys vain korostuu tässä ajassa, kriisien keskellä. Esimerkkinä ratkaisuista on hiiliviljely, jonka ’’maahantuoja’’ Carbon Action -työssä olemme Suomessa. Hiiliviljely tarkoittaa pelkkää hiiltä laajempaa kokonaisuutta. Hiiliviljelyn avulla sidomme hiiltä ilmakehästä kerryttäen maaperän hiilivarastoa, parantaen samalla maan rakennetta ja kasvukuntoa, suojelemme luonnon monimuotoisuutta, kierrätämme ravinteita sekä estämme ravinnevalumia Itämereen. Kirsikkana kakussa on viljelijän parantunut kannattavuus.

Mistä ammentaa toivoa tässä ajassa? Itse saan toivoa tekemisestä. BSAG tekee konkreettisia tekoja niin maalla, merellä kuin satamissa. Myös tämän kesän aikana.

Carbon Action työssä on erityisesti ilahduttanut aktiiviset pellonpiennarpäivät ympäri Suomea. Olemme tavoittaneet kesän aikana satoja viljelijöitä yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa. Tunnelma peltojen laidoilla on ollut haasteista huolimatta toiveikas. Yhdessä tehdään parempaa huomista. Viljelijä on osa ratkaisua. Mukana Carbon Action työssä on jo yli 1 000 viljelijää sekä lukuisia tutkijoita sekä ruoka-alan yrityksiä.

Itämeren meriluonnon suojelussa otimme konkreettisia askeleita eteenpäin. Lähetimme Gullkronan suojelupilotin hakemuksen viralliseen ’hallintoprosessiin’, yhteisymmärryksessä maanomistajien kanssa. Toteutuessaan siitä tulee Saaristomeren suurin yksityisten ihmisten perustama merensuojelualue. Jo nyt suojeluprosessin oppeja pystytään käyttämään uusien mahdollisten suojelualueiden taustoittamiseksi. Kesän kohokohtia oli meriluonnon juhliminen Gullkronassa, yhdessä saaressa kävijöiden kanssa. Vieraiden kanssa totesimme, että suojelu turvaa myös tulevilta käyttömuodoilta. Ihminen kun on kekseliäs, niin hyvässä kuin pahassa.

Meriliikenteessä rakennamme pysyvää vaikuttavuutta uusista toimintatavoista. Kesäisessä webinaarissamme korostuikin yhteistyön rooli ja koko arvoketjun merkitys laivaperäisten jätteiden käsittelyssä. BSAG käynnisti viime vuoden puolella Ship Waste Action -aloitteen, jossa rahtilaivojen satamiin purkamat jätevedet ohjataan edelleen kiertotalouskäyttöön. Niitä käytetään raaka-aineena mm. biokaasun ja maanparannusaineiden valmistukseen. Jätevedet siis puretaan Itämeren sijasta satamiin ja saatetaan hyötykäyttöön. Hyvin konkreettista tekemistä.

Monihyötyisten ratkaisujen hakeminen ei aina ole helppoa. Asiat ovat monimutkaisia mutta teot ei voi odottaa. Monimutkaisuus ja haasteiden yhteenkietoutuneisuus on hyväksyttävä, jos halumme ratkaisuja, jotka toimivat monitahoisessa todellisuudessa. Ei anneta tämän lannistaa vaan kirittää meitä eteenpäin. Rakennetaan toivoa tekemisen kautta.

Laura Höijer

Baltic Sea Action Groupin (BSAG) toimitusjohtaja

OTA YHTEYTTÄ

Laura Höijer

Toimitusjohtaja 31.8.2023 asti.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml