Siirry pääsisältöön

BLOGI: Maaperästä ratkaisu moneen

Blogi

Maaperästä oma ura ponnisti. Metsäntutkimuslaitoksella (Metla) tutkin maaperämikrobiologiaa. Sitä sai ihan rauhassa tutkia, se kun ei ollut kovasti yleisessä keskustelussa pinnalla. Päinvastoin, monesti aihettani kummasteltiin. Muistanpa erään maastokeikan ohjaajani Aino Smolanderin kanssa. Lada sammui tien varteen. Paikalle tulleet tiepalvelun miehet kovasti ihmettelivät, kun takaluukku oli täynnä maapusseja: eikö teillä tytöillä maata ole Helsingissä? Tutkimustemme tarkempi selittely ei auttanut yhtään. Enkä osannut sukulaisillekaan selittää miksi maaperämikrobiologia oli niin tärkeää, että siitä tein gradun lisäksi myös väitöskirjan vuonna 1999. En osannut ilmiöittää. Ja se Lada, siinä otimme riskin. Lähdimme Metlan ns. lyhyen matkan Ladalla Punkaharjulle, kun ns. pitkän matkan Ladat olivat kaikki varattuja. 

Koko urani olen toiminut ympäristöalalla, mutta seuraavan kerran maaperä nousi vahvasti keskiöön vasta vuonna 2017 kun Saara Kankaanrinta pyysi minut Carbon Action pilotin ohjausryhmään. Sitra oli lähtenyt rohkeasti käynnistysrahoittamaan BSAG:n ja Ilmatieteenlaitoksen yhteishanketta. Carbon Action oli edelläkävijä. Se nosti alusta asti vahvasti esille samoja asioita, kun tuore IPCC:n maankäyttöä tarkasteleva raportti: maaperästä löytyy ratkaisu moneen. Ruokajärjestelmä pitää saada kestävämmäksi. Sitomalla hiiltä maatalousmaahan, hillitsemme ilmastonmuutosta, parannamme maan rakennetta ja pellon tuottavuutta. Autamme ruuantuotantoa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Tavoitteena oli myös ilmiöittää. Ja saada aikaan systeeminen muutos. 

Oli hienoa aloittaa BSAG:ssa viime lokakuussa, ja päästä sukeltamaan aiheeseen oikein syvälle. Aiheen tärkeyteen on herätty laajasti. Ilmiöittäminen on onnistunut. Carbon Action pilotista on tullut alusta, jossa on monia hankkeita. Tutkijaporukka on laajentunut, maaperämikrobiologian lisäksi mm. mallinnusta, kasviekologiaa ja taloustietei. Yrityksiä on tullut mukaan konkreettiseen yhteistyöhön, viimeisimpänä tulijana Fazer. Myös rahoittajia aihe kiinnostaa. BSAG on saanut strategisiksi kumppaneiksi yksityisiä tutkimusta rahoittavia säätiöitä. Pitkäjänteisyyttä ja työrauhaa tuo juuri ennen kesälomia saatu strateginen rahoitus. Hallitusohjelma myös tukee työtämme. IPCC:n maankäyttöraportin julkistuksen jälkeen on ollut hienoa huomata, kuinka maaperä on noussut laajasti esille myös mediassa. Systeemiseen muutokseen on vielä matkaa. Yhdessähallitusohjelman ja IPCC raporttien viitoittamana kaikki on mahdollista. 

Professori ja Carbon Management and Sequestration Center’in johtaja Rattan Lal on alusta asti ollut mukana Carbon Action’ssa. Hänen tuoreita mietteitä: 

’’We should encourage the policy makers that this process of restoring degraded soils and ecosystems is a win, win, win option” “It’s a bridge to the future.” 

  https://www.yesmagazine.org/soil-farming-greenhouse-IPCC-2019-08102019/

 

Laura Höijer

Sisältöjohtaja, Baltic Sea Action Group

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml