ALTIA: Maailman ensimmäinen regeneratiivisesti viljellystä ohrasta valmistettu vodka
Altia Oyj:n uusi Koskenkorva Vodka Climate Action on maailman ensimmäinen regeneratiivisesti eli uudistavasti viljellystä ohrasta valmistettu vodka. Baltic Sea Action Groupin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena alkunsa saanut tuoteinnovaatio vie Altiaa jälleen askeleen kohti hiilineutraaliutta vuonna 2025.
Altia tuo alkuvuodesta 2021 markkinoille maailman ensimmäisen regeneratiivisesti eli uudistavasti viljellystä ohrasta valmistetun vodkan. Koskenkorva Vodka Climate Action on ensimmäinen konkreettinen tuote, joka on syntynyt Altian, maanviljelijä Jari Eerolan ja Baltic Sea Action Groupin eli BSAG:n pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena. Vodkan raaka-aineena käytetty ohra on viljelty BSAG:n Carbon Action -alustan uudistavan maanviljelyn määritelmän* mukaisesti.
Regeneratiivinen viljely on monihyötyinen viljelykeino, jonka tavoite on muuntaa peltoja päästölähteistä merkittäviksi hiilinieluiksi. Sen avulla saadaan parannettua maaperän kuntoa, mikä mahdollistaa suuremmat sadot ja estää maaperän eroosiota. Jos kaikki maailman maanviljelijät siirtyisivät regeneratiiviseen viljelyyn, voisi heidän viljelemänsä peltoala poistaa ilmakehästä jopa 322 miljardia tonnia hiilidioksidia. Tämä on lähes yhtä paljon hiilidioksidia kuin maailmassa tuotetaan kymmenessä vuodessa.
”Emme halua tehdä työtämme ympäristömme kustannuksella. Yksi tätä tavoitetta edistävä tekomme on vastuullinen ohranviljely, sillä ohra on yksi merkittävimpiä tuotteidemme hiilijalanjäljen muodostajia. Yhteistyö BSAG:n kanssa mahdollistaa sen, että meillä on käytössämme tuorein tieto tutkimustuloksista ja vaikuttavimmista käytännöistä”, Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä sanoo.
Regeneratiivinen ohra on kasvanut Hämeenlinnassa
Koskenkorva Vodka Climate Actionin valmistuksessa käytetty ohra on viljelty Hämeenlinnan Tuuloksessa sijaitsevalla Setälä-Eerolan tilalla kesällä 2020. Peltoalalla noudatetaan BSAG:n uudistavan maanviljelyn ohjeita: pelloilla on ympärivuotinen kasvipeite ja niitä viljellään viljelykierron mukaisesti, peltoalan muokkaus minimoidaan ja pelloilla käytetään eloperäistä lannoitetta.
Setälä-Eerolan tilan isäntä Jari Eerola on Altian ensimmäinen sopimusviljelijä, jonka tilalta saadaan regeneratiivisesti viljeltyä ohraa. Setälä-Eerolassa viljeltiin kasvukauden aikana ohraa 15 hehtaarin peltoalalla. Se tuotti Altian käyttöön noin 50 tonnia ohraa. Tästä ohrasta tislataan Koskenkorvan kylässä etanolia Koskenkorva Climate Action -vodkan raaka-aineeksi.
”Tulevaisuudessa koko Setälä-Eerolan tila tulee siirtymään regeneratiiviseen viljelyyn, koska se on pitkällä tähtäimellä paitsi ilmaston myös talouden ja tuottavuuden kannalta kannattavin vaihtoehto. Pidän tätä yhtenä maanviljelijänurani tärkeimmistä hetkistä. Meillä on tällä työllä mahdollisuus olla oikeita ilmastosankareita”, Jari Eerola kertoo.
Altia tarjoaa uudistavan viljelyn koulutusta kaikille sopimusviljelijöilleen
Altian tavoite on, että kaikki sen sopimusviljelijät kouluttautuvat uudistavaan viljelyyn vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö tekee myös tässä yhteistyötä BSAG:n kanssa. Yhteistyö on jatkunut jo viiden vuoden ajan, ja uudesta pitkäaikaisesta yhteistyöstä sovittiin syksyllä 2020.
”Sopimusviljelijöiden kouluttaminen laajentaa selvästi mahdollisuuksiamme käyttää regeneratiivisesti viljeltyä ohraa tuotannossamme. Tämä on tärkeä edellytys ilmasto- ja vastuullisuustavoitteidemme toteutumiselle. Haluamme toimia elintarvikealan edelläkävijänä ja näyttää esimerkkiä myös muille alan toimijoille”, Pekka Tennilä toteaa.
BSAG:n Carbon Action -alustalla tutkijat, viljelijät ja yritykset etsivät yhteistyössä parempia tapoja varastoida hiilidioksidia ilmakehästä maaperään ja todentaa tämä myös tieteellisesti. Carbon Action -alustalla kehitetään esimerkiksi regeneratiivisen maanviljelyn myötä saavutettavien tulosten mittaamiseksi erillistä hiililaskuria. Pilottiluonteisena hankkeena alkanut Carbon Action on kasvanut jatkuvaksi toimintamuodoksi, jonka tavoitteet ovat pitkäjänteisiä.
”Altian sopimusviljelijöiden kouluttaminen uudistavaan viljelyyn on merkittävä avaus, joka kertoo yhtiön todellisesta sitoutumisesta ympäristöystävällisempään tuotantoon. Tällaista tarvitsemme lisää, jotta saamme kotimaisen viljelyn turvattua pitkälle tulevaisuuteen ja samalla korjattua maaperälle aiheutuneita vahinkoja”, BSAG:n toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt sanoo.
* BSAG:n regeneratiivisen viljelyn määritelmä