Siirry pääsisältöön

Ahdinko-vaappu herättelee suojelemaan ainoaa mertamme

Uutinen Yritysyhteistyö

Esittelemme Itämeripäivänä 29.8. ainutlaatuisen Ahdinko-vaapun. Selällään uivaa eli huonosti voivaa ahventa mallintava uistin muistuttaa Itämeren haastavasta nykytilasta, joka vaikuttaa myös kaloihin. Uistimen ensisijaisena tavoitteena on jakaa tietoa Itämeren ongelmista ja ainoan meremme suojelutyöstä.

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, ja sen kalakannat ovat kriisissä. Itämeren suojelukomissio Helcom julkaisi vuoden 2023 lopussa raportin, jonka mukaan Itämeren kalakannat ovat vaarallisen alhaisella tasolla. Itämeressä esimerkiksi elää 15 kaupallisesti hyödynnettävää kalalajia, joista vain neljän kanta on Helcomin mukaan hyvä.

Suurin ongelma on rehevöityminen, jota aiheuttaa esimerkiksi jätevesistä ja viljelystä mereen leviävät kasveille tärkeät ravinteet, kuten fosfori ja typpi. Itämeren rehevöityminen on pysäytettävissä, mutta toimiin on ryhdyttävä heti.

Vaappu muistuttaa Itämeren ongelmista ja kutsuu auttamaan

BSAG julkaisee Itämeripäivänä yhdessä uistinvalmistaja Suomen Uistimen kanssa sadan kappaleen erikoiserän Karikko-vaappua, jolla halutaan kiinnittää huomiota Itämeren tilaan. Vääksyssä käsityönä valmistetut vaaput saivat nimekseen ”Ahdinko” – vaapun maalaus esittää selällään uivaa, huonosti voivaa ahventa. Vaaput ovat saatavilla 29.8. klo 8 alkaen Suomen Uistimen verkkokaupasta, ja uistimista saatava tuotto ohjataan Itämeren suojelutyöhön.

Toivomme, että vaappu onnistuu muistuttamaan Itämeren avuntarpeesta. Kukaan meistä ei voi pelastaa Itämerta yksin, mutta jokainen voi olla osa ratkaisua monin eri tavoin: laita roskat roskikseen, älä päästä mökin jätevesiä mereen ja herkuttele luonnonkaloilla – näinkin arkiset ja helpot teot ovat tärkeä osa Itämeren suojelua.

Anton Lehtinen, meriluonnon suojelukoordinaattori, BSAG

Vapaa-ajankalastus ei ole uhka Itämeren kalakannoille, mutta Anton Lehtinen muistuttaa, että kalastettaessa on kuitenkin syytä muistaa vastuullisen kalastamisen perusasiat. “On tietenkin tärkeää noudattaa pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja ja pitää huoli, että verkot, katiskat ja siimat eivät jää veteen tai rannoille. Lisäksi on suositeltavaa välttää äärimmäisen uhanalaisten kalalajien, kuten esimerkiksi ankeriaan, kalastamista”, Lehtinen painottaa.

BSAG toimii Itämeren pelastamiseksi sekä merellä että maalla

BSAG toimii monin eri tavoin Itämeren hyväksi ja jakaa tietoutta tekemästään Itämeren suojelutyöstä, jossa korostuu tällä hetkellä erityisesti kolme kärkeä: Meriluonnon monimuotoisuutta turvataan auttamalla yksityisiä maanomistajia suojelemaan luontoarvoiltaan merkittäviä merialueita. Ship Waste Action -kiertotalousyhteistyön avulla puolestaan vähennetään rahtialusten jätevesipäästöjä mereen. Kolmas erityisen tärkeä hanke on uudistava maanviljely, joka parantaa satoja, auttaa hiilen sitomista maaperään ja edesauttaa ravinteiden pysymistä pelloilla sen sijaan, että ne ajautuisivat vesistöihin. Lisäksi BSAG on käynnistänyt työn metsätalouden vesistövaikutusten minimoimiseksi.

OTA YHTEYTTÄ

Saara Piispanen

Viestintäjohtaja

+358 40 680 5841

saara.piispanen@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml