Siirry pääsisältöön

Pölyttäjäystävällinen maatila

Valmis Carbon Action

Uudistava maatalous, Carbon Action

Maatilojen pölyttäjät ovat ruuantuotannon kulmakivi

Peltomaiden pölyttäjien suojeluun keksittyvässä hankkeessa tuotettiin tapahtumien lisäksi neuvontamateriaaleja, joiden avulla viljelijät voivat kehittää tilojaan pölyttäjäystävällisemmäksi. Hankkeen päämääränä oli myös lisätä yleistä tietoisuutta pölyttäjien suojelusta.

Virallinen nimi

Pölyttäjäystävällinen maatila: neuvontamateriaalia viljelijöille

Kesto

01/2021–12/2021

Vastuu­henkilöt

Traci Birge

Vastuutahot

Helsingin yliopisto

Rahoittaja

Maj ja Tor Nesslingin Säätiö

Pölyttäjäystävällinen maatila -konsepti

Pölyttäjien kantojen heikentymistä on dokumentoitu ympäri maailman (IPBES 2016). Lähes 90% kukkivista kasveista on kokonaan tai osittain riippuvaisia pölyttäjistä. Maatalous on suuri syy pölyttäjien katoamiselle, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuksia tukea pölyttäjiä. Suomessa merkittävimmät luonnonvaraiset pölyttäjäryhmät ovat luonnonvaraiset kimalaiset, mehiläiset, kukkakärpäset ja perhoset.

Hankkeen tavoite oli esitellä pölyttäjäystävällinen maatila -konsepti suomalaisille maatiloille. Hankkeessa tuotettiin neuvontamateriaalia, joka esittelee tutkimustietoa ja neuvoo parhaat toimenpiteet ja ratkaisut, joilla voidaan kehittää omaa maatilaa pölyttäjäystävällisemmäksi. Ratkaisukeskeinen hanke tuki kansallisen pölyttäjästrategian tavoitteita.

Hankkeen etapit / Hankkeen tavoitteet

Opas

Pölyttäjäystävällinen maatila

Taustatietoa Suomen pölyttäjistä ja pölytyksen merkityksestä maataloudelle. Tutustu  parhaisiin käytännön ratkaisuihin maatilojen pölyttäjäystävällisyyden kehittämiseksi.

Video

Kukkiva petopenkka

Monimuotoisuus- tai petopenkan perustaminen ja hoito on helppoa ja siitä on iso hyöty koko peltoekosysteemille. Videolla kerrotaan miten kukkiva petopenkka perustetaan.

Webinaarit

Linkkejä hankkeen webinaaritallenteisiin

Hankkeessa mukana

Maj ja Tor Nesslingin säätiö logo

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml