Siirry pääsisältöön

Tutustu BSAG:n hallituksen uusiin jäseniin

Uutinen

Mistä on BSAG tehty? Suuresta sydämestä, rautaisesta osaamisesta, tekemisen meiningistä ja valtavasta kunnianhimosta. Tänä vuonna BSAG:n hallitukseen saatiin kahden uuden jäsenen myötä lisää tätä kaikkea ja vielä paljon muutakin – mutta mitä? Tutustu Sirpa Juutiseen ja Markus Ehrnroothiin.

Sirpa, minkälainen työtausta sinulla on ja mitä teet tällä hetkellä?

Olen tehnyt pitkään töitä yritysvastuun ja kestävän kehityksen parissa, yli 20 vuotta. Perustin tiimin ja muutaman yrityksen kanssa yritysvastuuverkosto FIBSin ja käynnistin sen toiminnan. Vuonna 2003 siirryin PwC:lle rakentamaan yritysvastuuliiketoimintaa. Kesäkuussa jäin päivätöistä pois. Haluan katsoa, miten elämä asettuu uomiinsa tämän muutoksen myötä ja tehdä mikä tuntuu tärkeältä. Toimin Outokumpu Oyj:n ESG Advisory Committee-ryhmässä sekä nyt BSAG:n hallituksessa, mikä tuntuu todella mielekkäiltä.

Miksi halusit tulla BSAG:lle?

Olen seurannut BSAG:n työtä vuosia ja ehkä juuri yhteiskuntatieteilijänä pidän säätiön vaikuttamistyöstä ja tavoista, joilla tämä se pyrkii päämääriinsä. Se on hyvin kokonaisvaltaista, systeemistä, tieteeseen perustuvaa työtä ja sitä tehdään suurella sydämellä. Sanomattakin on selvää, että työn kohde, eli Itämeri, on tärkeä ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on kiireellisesti ryhdyttävä toimeen.

Mitä Itämeri merkitsee sinulle?

Itämeri on isolle määrälle ihmisiä yhteinen asia ja upea kokonaisuus. Minulle se on tullut tärkeäksi purjehdus- ja veneilyhistoriani myötä. Olen aina tottunut asumaan ensin järviseudulla ja nyt Itämeren ääressä, se luo tilaa hengittää ja aina on vesireitti maailmalle.

Mikä kiinnostaa sinua tällä hetkellä?

Seuraan tiiviisti mitä EU regulaation puolella tapahtuu liittyen kestävään rahoitukseen. Katson mitä sieltä on yrityksille tulossa ja yritän sen perusteella luoda kuvaa mitä se tarkoittaa. Esimerkiksi, jos finanssimarkkinatoimijoille tulee tiettyjä velvoitteita – mitä se käytännössä merkitsee ei vain yksittäisille toimijoille, vaan myös ison kokonaisuuden kannalta.

Mitä harrastat?

Luen klassikkokirjallisuutta ja harrastan kuntoliikunta, esimerkiksi juoksua. Ooppera on ehkä kaikkein rakkain harrastus.

 

Markus, kertoisitko työtaustasi ja mitä sinulla on tällä hetkellä meneillään?

Asuin Lontoossa 2008–2018 ja toimin siellä pankkiirina 7 vuoden ajan. Tein pääasiassa neuvontaa henki- ja eläkevakuutuksien sijoituksiin ja sijoitusriskien hallintaan liittyen. Sen jälkeen tein töitä kasvuyrityksissä. Viimeinen kasvuyritys, jossa toimin myytiin jenkkifirmalle. Sitten muutin takaisin Suomeen ja täällä teen töitä sijoitustoiminnan parissa. Koska teemme aktiivisesti töitä sijoituskohteiden kanssa, istun Caverionin hallituksessa.

Miksi halusit tulla BSAG:lle?

Itämeri on erittäin lähellä sydäntäni. Olen pienestä pitäen lomaillut Itämeren äärellä tai saaressa. Asun suurimman osan ajasta Tammisaaressa, meren äärellä. Aiheena Itämeren ongelmien ratkaiseminen kiinnostaa paljon. Olen seurannut problematiikkaa ja ratkaisujen sfääriä ja miettinyt, miksi asiat muuttuvat niin hitaasti. On tosi kiinnostavaa päästä mukaan tekemään tätä työtä ja auttamaan Itämerta. Uskon, että minulla on siihen annettavaa ja hyödyllistä ymmärrystä. BSAG on tietysti myös ihan erilainen ympäristö kuin yritysmaailma ja sekin kiinnostaa.

Mitä Itämeri merkitsee sinulle?

Ensimmäiset lapsuuden muistoni ovat Itämereltä. En tiedä onko aito muisto vai ei, mutta muistan että Itämeri olisi ollut elävämpi 80-luvun lopulla kuin tänä päivänä. Muistan, että saatiin turskaa, voitiin snorklata. Saatiin hirveästi kampelaa, se on ainakin varmaa. Itämeren hyvä tila on palautettavissa oman eliniän aikana. Se on hieno näkymä ja sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Mikä kiinnostaa sinua tällä hetkellä?

Moni asia kiinnostaa minua aina samaan aikaan. Viime aikoina olen miettinyt paljon meidän kollektiivista saamattomuuttamme isojen uhkien, ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon, edessä. Koronalle osattiin tehdä jotain nopeasti ja suuresti. Diskurssi näiden kahden uhan ympärillä on kovin erilainen.

Lisäksi minua kiinnostaa muun muassa astrofysiikka, kaikki tieteeseen liittyvä, koneoppiminen ja tekoäly. Olen myös ohjelmoinut itse välillä. Nykyään on helppoa pysyä kehityksestä perillä. Jos on aikaa paneutua, niin kaikesta on helppo nykyään saada tietoa.

Mitä harrastat?

Lenkkeilyä, kalastusta, metsästystä ja muuta luonnossa liikkumista.

 

Hallituksella suuri merkitys

Perustajajäsen Saara Kankaanrinta toimii tällä hetkellä BSAG:n hallituksen puheenjohtajana. Hallituksessa toimii myös perustajajäsen Ilkka Herlin.

”BSAG:n kaltaiselle säätiölle hyvällä hallituksella on valtavan suuri merkitys. Se on paljon enemmän kuin muodollinen hallitus. Ihmiset ovat täydellä sydämellä ja omilla työkaluillaan mukana. Hallituksen jäsen voi vauhdittaa työtä todella paljon”, kertoo Saara Kankaanrinta.

Tasaisin väliajoin BSAG uudistaa itseään, muuttamalla, kuten säätiön sääntöihin kuuluu, hallituksen kokoonpanoa. Hallitus katsoo BSAG:n toimintaa ja yhteiskuntaa mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen ja päättää strategiasta eli miten BSAG pyrkii tavoitteeseensa. työssä yhdistyy tehokkaasti Itämeren pelastaminen sekä myös ilmastokriisin ja luontokadon torjunta.

 

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml