BLOGI: Gullkronan sataman avaaminen
Kiitos vuoden veneilytekopalkinnosta!
7.2.2020 Saara Kankaanrinta
Olipa iloinen yllätys! Toimittajat palkitsivat meidät vuoden parhaasta veneilyteosta – Gullkronan sataman avaamisesta yleisölle. Nöyrä kiitos raadille sekä eritoten Gullkronan ystäville monessa sukupolvessa. Saaren lumoavuus ei ole meidän ansiotamme. Me pyrimme säilyttämään sen – pilaamatta ainutlaatuisuutta.
Miten meni avajaiset? Entä kesä? Mitä te aiotte siellä vielä tehdä? Onko suunnitelmia? Mitä ihmiset tykkäsivät? Miten Gullkrona liittyy suojelutyöhön? Saamme kovasti kyselyitä. Tässä pieni tiivistys kokemuksistamme ja ajatuksistamme!
Avajaiset
Kutsuimme pieniin avajaisiin tuttujemme lisäksi vieraaksi arpomalla 15 venekuntaa. Voi miten hienoja uusia kohtaamisia saimme! Mm häämatkalla Gullkronassa 30 vuotta sitten käynyt pariskunta voitti arvonnassa paikan avajaisiin. Saimme lahjaksi heidän häämatkalla venettä koristaneen lipun. Itku tuli kyllä tästä lahjasta; siinä tiivistyy paljon Gullkronan mennyttä ja nykyisyyttä. Rakkaus, luonto, tärkeimmät hetket.
Sataman avasivat juhlallisesti omat ja ystäviemme lapset. Miksi lapset? Toivomme, että kaikki paikalla olleet lapset muistavat olevansa kunniavieraita ja tärkeimpiä, ei vain jaloissa aikuisten juhlissa.
Lapsia ja meidän jälkeistä elämää varten Itämerta myös pelastamme ja suojelemme. Lasten kuuluu nauttia, iloita ja tutkia luontoa, ja meidän aikuisten kuuluu suojella sitä. Lapsuuden luontomuistoista syntyy tekoja aikuisena.
Suomen perustuslain 20. pykälän mukaan Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Mutta se kyllä tarkoittaa enimmäkseen meitä aikuisia.
BSAG säätiön perustajina koemme, että meillä on velvollisuus tehdä voitavamme. Jokainen voi tehdä jotain, omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan. Niiden, joilla on enemmän mahdollisuuksia, täytyy tehdä enemmän. Ja työtähän riittää.
Kartoittamisesta konkreettisiin toimiin
Avajaisissa puhuimme ja toiminnassa tuomme esille, että luonnon monimuotoisuus on se uskomattoman monien mikrobien, eläinten, kasvien ja vuorovaikutusten summa, jonka monimutkaisuutta ihminen ei ole pystynyt täysin ymmärtämään. Biodiversiteetin merkitys on kyllä ymmärretty ja todennettu varsinkin silloin kun se on romahtanut.
Aloitimme saarella ja vesialueilla BSAG-säätiön, VELMU-ohjelman ja Tvärminnen tutkimusaseman kanssa yhteistyössä vedenalaisen monimuotoisuuden suojelutyön, jossa kartoittamisesta siirrytään konkreettisiin toimiin.
Gullkrona on pilottikohde, jossa katsomme mitä pinnan alta löytyy ja miten vapaaehtoinen suojelu käytännössä tapahtuu ja merkitsee.
Meille on tärkeää käyttää kaikki työkalut elonkirjon vaalimiseen. Paljon huomiota saanut saanut saari ja satama on mainio paikka luoda lisää näkyvyyttä myös biodiversiteetille ja sen konkreettidelle suojelulle. BSAG-säätiö tekee uraauurtavaa ja konkreettista työtä julkisen ja yksityisen sektorin välissä.
Gullkrona on ostettu rakkaudesta elävään Itämereen ja elävään saaristokulttuuriin, eikä ole toista ilman toista. Mitä teemme satamalla, jos meressä ei ole elämää?
Sanon kaikille että puolustakaa luonnon monimuotoisuutta viimeiseen saakka, koska ilman sitä voimme unohtaa lait, luonnonsuojelun, taudit, taloudet ja ihmisen murheet – ihminen ei lajina selviä, jos luonnon monimuotoisuus kaventuu liikaa. Se on elämän elinehto.
Gullkrona – miten kesä meni?
”Gullkronassa on ehdottomasti parasta ilmapiiri. Tuntuu kun tulisi kotiin, että on perillä.” Näin kauniisti meille kuvaili saaristokonkari kuluneen kesän alussa vierasvenesatamaa ja saarta.
Saaren avaaminen toukokuussa työllisti meitä talven, ja hiukan jännitti kesän alkaessa. Onneksi meillä oli huipputyypit, joiden käsiin saatoimme varauksetta luottaa Saaristomeren klassikkokohteen. Ben ja Annika Rosenlund lapsineen vastasivat sataman toiminnasta, ja ruoka- ja juomapalvelut olivat Tom Hildénin vastuulla.
Täydestä satamasta meille sateli viestejä eri kanaviin pitkin kesää, ja kaikissa oli sydämellisiä kiitoksia kävijöiltä. Jokaikisen välitimme tekijöille eteenpäin.
Meille suurin ilo oli piipahtaa saarella ja nähdä se käytössä, uusien ja vanhojen kävijöiden ilona. Maisema on kappale kauneinta Suomea, ja se kuuluu kaikille.
Saman toteavat yhteen ääneen saaren yrittäjät: ”Mukavinta kesällä oli nähdä perheiden yhteiset hetket. Yhteiset mukavat muistot aikaisemmista vierailuista jaettiin myös meidän työntekijöiden kesken.”
Tähän kiteytyy saaren lumo. Gullkronassa tehdään muistoja uudelleen, ja uudelleen, vuodesta, vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen.
”Meillä kävi eräs isä, joka tuli aikuisen poikansa ja pojan vaimon kanssa hetkeksi vain kokemaan sen minkä hän oli poikansa kanssa kokenut yli toistakymmentä vuotta sitten. He halusivat yhdessä kokea lossimatkan ja nauttia Gullkronan ilmapiiristä ennen kuin arki koittaa. Lähtiessä olimme molemmat isän kanssa varmoja, että Gullkrona kuuluu nyt myös nuorenparin yhteiseen kesään. Näin se perinne jatkuu”, Hildén kertoo.
Useampikin tuttu perhe on jo kertonut, että lapsilla se kovin juttu kesällä oli ehdottomasti Gullkrona. Benin kunnostama nostalginen lossi on kuin magneetti lapsille.
Saaren vanha isäntä poistui ajasta ikuisuuteen kesällä, ja meille kaikille tuli entistäkin tärkeämmäksi vaalia sataman perinteitä. Ja kyllä se lämmitti kaikkien mieltä, kun entisen omistajaperheen tytär Eva totesi: ”jag är så lättad över att allt går bra här.”
Kierrätys ja lajittelu
Suunnitellessa saaren konseptia meille oli itsestäänselvää, että ekologia ja turvallisuus ovat kulmakivet. Saarella ylikulutusta tai jätteitä ei pääse pakoon. On parasta hoitaa asiat alun perin kestävästi.
Parannuksia kävijöille olivat uusi septitankki, jätteiden lajittelupisteet, kuivavessat ja huolellinen harmaiden vesien käsittely.
Tämäkin näkyi palautteissa:
”Laiturit ja satamakapteeni-palvelut toimivat hienosti, ruoka on taivaallista, kaikki on siistiä ja hyvin hoidettua. On ilo nähdä, miten ekologisesti ja laadukkaasti satamaa voidaan ylläpitää. Tulemme varmasti vieraaksi toistekin!”
Kuivakäymälöiden lisärakentaminen on vielä kesken, mutta ensi kesänä niitä onkin iso rivi. Saunan ja uimalaiturin päivitystä mietimme talven aikana.
Kaukana kavala maailma
Maailma muuttuu kamalaa kyytiä, mutta Gullkrona ei muutu samalla tahdilla. Moni kaipaa selkeyttä ja kiireettömyyttä – ja sen voi kokea saarella, lomalla ja kauniin kesän keskellä. Kun asiat on yksinkertaisia, pienistä asioista tulee isoja.
”Gullkronassa kännykkää käytettiin vain kamerana, ei juuri viihdykkeenä. Saarella keskusteltiin ja oltiin kiinnostuneita luonnosta ja ihmisistä ympärillä; perheestä, kaverista ja venenaapurista”, ravintolayrittäjä Tom Hilden tiivistää.
Gullkronassa elämä pyörii pienien perusasioiden äärellä, ja aikaa jää myös pysähtymiselle. Se lienee yksi tunnelman salaisuuksista. Kun turhuudet ja häly riisutaan pois, pieni on suurta.
Saara Kankaanrinta
BSAG hallituksen puheenjohtaja
Gullkronan omistaja