Siirry pääsisältöön

Strategista tutkimusta Suomen EU-puheenjohtajakaudelle

Blogi Uudistava maatalous

Suomen EU-puheenjohtajakauden kestävyyspäivillä Carbon Action stn MULTA -hanke tarjosi strategista tutkimusta joka aistille. Tarjolla oli monipuolista kansainvälistä ja kansallista huipputiedettä, tutkimukseen perustuvaa taidetta, teemaan sopivaa ruokaa ja toimiva käytäntöjä. Lopuksi upotettiin kädet multaan.

Carbon Action -alustalla toimiva strategisen tutkimuksen rahoittama stn MULTA -konsortio tutkii ja kehittää keinoja, joilla maaperän hiilen varastointia voidaan nopeuttaa ja tieteellisesti todentaa. Lisäksi konsortio edistää ja kokeilee maan kasvukuntoa parantavia, monihyötyisiä regeneratiivisia viljelytoimenpiteitä maatiloilla sekä kehittää taloudellisia ja muita ohjauskeinoja, jotta näitä ratkaisuja otetaan laajasti käyttöön Suomessa ja muualla. Tavoitteena on saada systeemiseen muutokseen tarvittava määrä toimijoita liikkeelle. Carbon Action -alustalla on myös muita hankkeita ja rahoittajia, kuten Sitra sekä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö.

Stn MULTA -hanke sai laajasti näkyvyyttä kestävyyspäivillä 30.9. – 1.10.2019, ja sen ympärillä olleissa sivutapahtumissa. Päivien aikana saatiin myös luotua tärkeitä kansainvälisiä suhteita, kuten tohtoreiden Leen Gorissen ja Jean-Franҫois Soussana kanssa. Gorissen opettaa regeneratiivista ajattelua Studio Transition kautta ja Soussana on maatalousmaan hiilensidonnan johtavia tutkijoita ja mm. yksi IPCC:n maankäyttöraportin kirjoittajista. Ranskalaisessa maatalouden tutkimuskeskuksessa INRA:ssa työskentelevä Soussana on myös stn MULTA -hankkeen yhteistyökumppani.

Finlandia-talolla, kestävyyspäivien alkuun, BSAG järjesti yhdessä SuMaNu -hankkeen kanssa tapahtuman ravinteiden kestävästä kierrätyksestä. Korkeatasoisessa paneelikeskustelussa tuotiin hyvin esille ravinteiden kierrätyksen kytkentä kestävään maaperän hoitoon. Kansainvälisessä paneelissa keskustelijoina olivat: Sirpa Pietikäinen (MEP), Saara Bäck (YM), Jean-Franҫois Soussana (INRA), Juha Nousiainen (Valio) ja Sari Luostarinen (Luke).

Kestävyyspäivien avajaisissa oli esillä kolme esimerkkiä Suomesta videoiden välityksellä. Yksi niistä oli Carbon Action. Videota kommentoimassa lavalla olivat mm. Soussana ja Hanna Mattila Sitrasta. Videon voit katsoa täältä. Maaperän elämää tuotiin esille myös taiteen kautta. Piazzalla oli stn MULTA -hankkeen yhteistyökumppani tutkija-taiteilija Teemu Lehmusruusun ’Trophic Verses’ näyttely.

Seuravana päivänä 1.10 Soussana vietiin stn MULTA -hankkeen kansallisten tutkijoiden Jari Liskin (Ilmatieteen laitos), Kristiina Reginan (Luke) ja Tuomas Mattilan (SYKE) kanssa maa- ja metsätalous- sekä ympäristövaliokuntien kuultaviksi. Lue tarkemmin täältä.

30.9 ja 1.10 tilaisuuksissa oli teeman mukaisesti tarjoiluja Carbon Action -hiilitiloilta. Syvemmälle makuaisteihin vaikutettiin 1.10 elämyksellisellä pop-down tiede-taide illallisella Tytyrin kaivoksella, 110 metriä maan alla. Illan kruunasi maukas ruoka hiilitiloilta sekä tutkijoiden esitelmät ja Lehmusruusun taide: kauniit sienirihmastot kasvoivat pitkin luolan seinämiä.

2.10 olikin jo tarve saada kädet multaan. Sivutapahtumana matkasimme Carbon Action ja stn MULTA -hankkeen intensiivitilalle Qvidjaan, jossa toteutetaan regeneratiivista viljelyä. Qvidjan linnassa Leen Gorissen vakuutti meidät luonnon älykkyydestä. Esitelmässä kiteytyi regeneratiivisuuden perusperiaate: asiat tulisi jättää parempaan kuntoon kuin ne olivat aikaisemmin. Carbon Actionin tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että viljellessä hoidetaan maata ja sen mikrobeita, jättäen maaperä parempaan kuntoon. Samalla maaperään saadaan sidottua hiiltä. Lisäksi hiiliviljelijä Juuso Joona ja Ilmatieteen laitoksen tutkija Henriikka Vekuri esittelivät käytäntöjä ja tutkimusta maastossa. Juuso tutustutti meitä erilaisiin maaperiin ja yhdessä myös talloimme kosteaa peltoa – ja kyllä kuulimme kuinka madot möyrivät maassa. Lue Gorissenin haastattelu täältä.

Kaiken kaikkiaan tämän ruuhkaviikon aikana Carbon Action ja stn MULTA -hanke sai käytyä aktiivista vuoropuhelua ja välitettyä tutkimustietoa hyvin monimuotoiselle kuulijakunnalle, paljon uusia ystäviä niin kotimaassa kun ulkomailla ja medianäkyvyyttä. Kaikki aistit käyttöön, jotta tieto saadaan käyttöön!

Laura Höijer

Sisältöjohtaja, Baltic Sea Action Group

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml