Skip to content

Från Gård till Bord Synligt

Aktiv Regenerativt jordbruk

Regenerative Agriculture

I projektet Från Gård till Bord Synligt kopplas östra Finlands hållbara livsmedelsproduktionsmetoder till European Region of Gastronomy Saimaas företags- och evenemangsnätverk och blir en del av matturismen.

Officiellt namn

Från Gård till Bord Synligt

Tidsram

1.3.2024–30.6.2026

Ansvarig person

Sanna Lento-Kemppi

Ansvariga organisationer

ProAgria Södra Savolax / Södra Savolax Landsbygds- och hushållsrådgivning
ProAgria Södra Finland / Södra Finlands Landsbygds- och hushållsrådgivning
ProAgria Östra Finland / Östra Finlands Landsbygds- och hushållsrådgivning
Baltic Sea Action Group

Finansiärer

EU:s landsbygdsfond, ELY-centralen i Södra Savolax, ELY-centralen i Sydöstra Finland, ELY-centralen i Norra Karelen samt privata finansiärer.

Södra Savolax, Södra Karelen, Kymmenedalen och Norra Karelen är del av European Region of Gastronomy Saimaa-statusen för 2024. Dessa regioner i östra Finland har en unik möjlighet att framstå som en matturismdestination som skiljer sig från andra europeiska och finska alternativ genom att synliggöra hållbarheten och ansvaret i vår livsmedelsproduktion och livsmedelssystem samt genom att vidareutveckla denna produktionsmetod.

Med stöd av projektet stärks Saimaa-regionens matidentitet, och företagen och andra aktörer inom livsmedelskedjan “Från Gård till Bord” skapar nätverk över regiongränserna under varumärket “Taste Saimaa”. För områdets jordbruk och företag inom livsmedels- och turismsektorn skapas nya affärsmöjligheter, exempelvis som en del av matturismkedjan, vilket förbättrar landsbygdsföretagens konkurrenskraft och lönsamhet.

Projektet Från Gård till Bord Synligt delas in i tre fokusområden: 

1. Från Gård – Hållbar, regenerativ primärproduktion 

2. Till Bord – Miljöansvarig livsmedelsproduktion, matturism, landskap, kulturmiljö 

3. Synligt – Att göra livsmedelskedjan *Från Gård till Bord* synlig genom mångsidig kommunikation och matevenemang 

Målgrupp och genomförandeområde  

Projektets målgrupp är jordbruk samt företag inom livsmedels-, turism- och restaurangbranschen i Södra Savolax, Södra Karelen, Kymmenedalen och Norra Karelen.

Projektadministratör 

ProAgria Södra Savolax / Södra Savolax Landsbygds- och hushållsrådgivning.

 Läs mer om projektet på https://www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/pellolta-poytaan-nakyvaksi

Kontakt: 

Sanna Lento-Kemppi

Verksamhetsledare, Södra Savolax Landsbygds- och hushållsrådgivning, MKN Företagsrådgivare – Neuvo KIKY-specialist 

MKN Södra Savolax 

Södra Savolax Landsbygds- och hushållsrådgivning 

sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi 

+358 50 476 6028 

Mikonkatu 5 

50100 Mikkeli

Kontakta oss

Menna Rantala

Projektdirektör, regenerativt jordbruk

+358 40 352 9913

menna.rantala@bsag.fi

Aktuellt

Läs även

Read more
image/svg+xml