Siirry pääsisältöön

Itämeri-ystävällinen KOFF Jouluolut tulee uudistavan viljelyn menetelmiä käyttävältä ja luonnon monimuotoisuutta vaalivalta Myyrinmaan tilalta

Uutinen Carbon Action Yritysyhteistyö

Itämeri-ystävällisen KOFF Jouluoluen mallasohra tulee tänä vuonna Jussi Myyrinmaan tilalta Nurmijärveltä, jossa uudistavan viljelyn menetelmiä on käytetty noin kymmenen vuoden ajan. Myyrinmaan tila osallistuu myös BSAG:n ja Helsingin yliopiston hankkeeseen, jossa tiloilla testataan luonnon monimuotoisuutta hoitavia ja hyödyntäviä menetelmiä sekä luodaan mittaristo maatalouden luontojalanjäljen arvioimiseen.

KOFF Jouluolut tulee viljelijä Jussi Myyrinmaan tilalta.
Tänä vuonna KOFF Jouluoluen mallasohra tulee Jussi Myyrinmaan tilalta, jossa käytetään uudistavan viljelyn menetelmiä.

Sinebrychoffin perinteen mukaisesti KOFF Jouluoluessa käytetty mallasohra voidaan jälleen kerran jäljittää uudistavan viljelyn menetelmiä käyttävälle tilalle. Tänä vuonna mallasohra tulee Jussi Myyrinmaan tilalta Nurmijärveltä.

Myyrinmaa valittiin tehtävään Viking Maltin sopimusviljelijöiden joukosta. Tilan auditoi Viking Malt, ja Baltic Sea Action Group (BSAG) arvioi toiminnan Itämeri-ystävällisyyden.

Myyrinmaan tilalla on käytetty uudistavan viljelyn menetelmiä noin kymmenen vuoden ajan. Maata muokataan mahdollisimman vähän, ja se pidetään kasvipeitteisenä ympäri vuoden. Viljan kuivaamiseen käytetään omasta metsästä saatua bioenergiaa. Peltojen reunoilla on kukkakaistoja, joiden hunajakukat houkuttelevat pölyttäjiä.

”Viime vuosina mukaan ovat tulleet myös kerääjäkasvit, joilla haetaan maan multavuutta, lisää juurimassaa ja siten eliöille paremmat olosuhteet. Uudistavan viljelyn menetelmät ovat parantaneet tilan maaperää, esimerkiksi lierojen määrä on lisääntynyt huomattavasti. Ilmastotyössä jokaisella on oma vastuunsa, myös meillä viljelijöillä”, kertoo Myyrinmaa Sinebrychoffin uutisessa.

Puitavaa alaa Myyrinmaan tilalla on yli 300 hehtaaria, joista 80 hehtaaria on omaa ja loput vuokrapeltoa. Tilalla kasvaa monenlaista satoa, kuten leipäviljoja, kuminaa, sokerijuurikasta ja tietenkin mallasohraa. Tämän vuoden jouluolut valmistetaan Vanille-lajikkeesta.

Sinebrychoff on tehnyt yhteistyötä BSAG:n kanssa jo vuodesta 2015 lähtien Itämeren hyvän tilan ja kestävän viljelyn edistämiseksi. Yhtiön tavoitteena on olla panimoteollisuuden suunnannäyttäjä uudistavan maatalouden saralla. Juomanvalmistus panimolla on ollut hiilineutraalia vuodesta 2021.

KOFF Jouluoluen viljelijä Jussi Myyrinmaa mallasohrapellolla.
Myyrinmaan tila osallistuu BSAG:n ja Helsingin yliopiston Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hankkeeseen.

Myyrinmaan tila mukana biodiversiteettihankkeessa

Jouluoluen mallasohran tuottava Myyrinmaan tila on BSAG:lle entuudestaan tuttu. Myyrinmaan tila on yksi kymmenestä tutkimustilasta, jotka osallistuvat BSAG:n ja Helsingin yliopiston Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hankkeeseen, jossa tutkitaan kukkakaistan ja kerääjäkasvien vaikutusta pellon monimuotoisuuteen ja satokasveihin. Viljelijän kannalta on erityisen kiinnostavaa, millaista hyötyä kerääjäkasveista ja kukkakaistoista on satokasvin terveydelle.

Hankkeessa pyritään löytämään keinoja maatalouden luontojalanjäljen pienentämiseksi ja luomaan mittaristo maatalousympäristön monimuotoisuuden arvioimiseksi. Monimuotoisuutta tutkitaan bakteeri- ja sienitasolta aina pölyttäjiin ja lintuihin asti. Tutkimusaineiston keruu aloitettiin kesällä 2023, ja sitä kerätään ensi kesään saakka.

Viljelijät ja tutkijat seuraavat yhdessä monimuotoisuustoimien vaikutusta satokasvin terveyteen, kasvinsuojelutarpeeseen ja sadontuottokykyyn. Hankkeessa monimuotoisuus nähdään sekä päämääränä että uudistavan viljelijän työkaluna, jonka hyödyt viljelijän on tarpeellista tunnistaa.

“Viljelijät ovat sitoutuneet hankkeeseen erinomaisesti. On tärkeää tehdä tutkimusta siitä, miten viljelijä ja biodiversiteetti voivat hyödyttää toisiaan. Toivon, että tulokset tuovat uusia keinoja kaikkien viljelijöiden yhteiseen uudistavan viljelyn työkalupakkiin”, toteaa Katri Salovaara, BSAG:n projektipäällikkö ja hankkeen toinen vastuuhenkilö.

Sitran rahoittama Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun asti.

OTA YHTEYTTÄ

Sofia Seivo

Yritysyhteistyön asiantuntija

+358 40 664 1625

sofia.seivo@bsag.fi

Katri Salovaara

Projektipäällikkö, uudistava maatalous, luonnon monimuotoisuus

+358 40 653 7117

katri.salovaara@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml