Siirry pääsisältöön

Carbon Action -hiilitila ja maatilamatkailuyritys luovat elinvoimaa maaseudulle sekä ympäristölle

Tarina Carbon Action Uudistava maatalous

Henna ja Pasi Nevalainen rakentavat elinvoimaa maatilan ja maatilamatkailun ympärille Pohjois-Karjalassa. He kehittävät uudistavia viljelymenetelmiä ja tarjoavat asiakkailleen ainutlaatuisia elämyksiä, jotka tukevat niin paikallista taloutta kuin ympäristön hyvinvointia. Hiiliviljelijöistä kertova sarjamme esittelee Carbon Actionissa mukana olevia viljelijöitä ja heidän tilojaan.

Pohjois-Karjalassa, Valtimolla, asuu pariskunta Pasi ja Henna Nevalainen, joiden elämä pyörii maatilan sekä maatilamatkailun ympärillä. Kokonaisuudessa työnjako on selvä: Henna vastaa maatilamatkailuyrityksestä nimeltä Laitalan Lomat, kun taas Pasi viljelee maata Immolan tilalla, missä perhe asuu.

Pasilla ja Hennalla on kolme lasta, jotka ovat aamulla lähteneet samaa matkaa kouluun. Sen jälkeen Henna on ehtinyt jo vastailla asiakastarjouksiin ja suunnitella Laitalan markkinointia. Keväällä yrityksessä eletään rauhallisempaa aikaa, kun talven hiihtovaellussesonki on ohitse. Juhlia on kuitenkin joka viikonloppu ja viikot menevät niiden valmisteluissa.

Paikalliset matkailuyrittäjät tekevät keskenään yhteistyötä muun muassa uuden majatalosta majataloon -konseptin myötä. Kesäisin vieraat retkeilevät meloen tai pyöräillen ja saavat matkailuyrityksiltä palvelut, jotka takaavat reitin jouhevan etenemiseen. Hennan arki menee erilaisten elämysten luomisessa. ”Tässä työssä rikkaus on päivien monipuolisuus. Välillä olet hiihto-oppaana ja välillä järjestät isoja juhlia”, hän hymyilee.

Myös Pasilla on roolinsa Laitalan Lomissa, sillä hän vastaa kiinteistön huollosta erilaisin tavoin. Noin kahden kilometrin päässä Laitalasta sijaitsee Immolan tila, missä Pasi viljelee sukutilaansa kolmannessa polvessa. Hänen isänsä on kasvanut Immolan tilalla ja maatilamatkailuyritys on puolestaan hänen äitinsä lapsuuden kotipaikka.

Takaisin juurille

Pasin isosisä osti Immolan tilan 1950-luvulla. Tilalla pidettiin pitkään lypsykarjaa, kunnes vuosituhannen vaihteessa eläimet lähtivät. Muutamaa vuotta aikaisemmin perustettu maatilamatkailuyritys alkoi teettämään enenemissä määrin töitä, eikä aika enää riittänyt kaikkeen. Tilasta tuli tuolloin viljatila.

Pasi opiskeli itsensä ammattikoulun jälkeen Tampereella autoinsinööriksi, ja lähti luomaan uraa eri alalla. Kun hänen vanhempansa vuonna 2008 alkoivat kyselemään kiinnostuksesta jatkaa tilaa, asui hän Hennan kanssa Kuopiossa. Kummallakin oli vakituiset työt, ja parin esikoislapsi oli syntynyt. Asia vaati pohdintaa, mutta lopulta Pasi ja Henna päätyivät irtisanoutumaan töistään ja muuttivat Valtimolle. Vuonna 2009 tilalla tehtiin sukupolven vaihdos, kun Pasista tuli uusi isäntä. Henna puolestaan otti ohjat Pasin äidin aiemmin pyörittämästä Laitalan Lomista.

Myös Henna on kotoisin Valtimolta, missä pariskunta on tavannut. Hennan mukaan päätös muuttaa takaisin kotiseudulle oli loppujen lopuksi helppo. ”Meillä on täällä paljon tuttuja ja sukulaisia. Olisi ollut erilaista lähteä jonnekin eri paikkakunnalle, mutta täällä on ne juuret ja luonto”, hän miettii.

Hennan opintopolku on ohjannut häntä hyvin kohti nykyistä työtä maatilamatkailuyrityksessä. Lukion jälkeen hän opiskeli itsensä matkailuohjelmapalvelujen tuottajaksi, eräoppaaksi sekä restonomiksi.

Maanviljelijä Pasi Nevalainen viljelee Immolan tilalla kauraa ja muita kasvilajeja uudistavasti.

Puhdasta kauran tuotantoa

Immolan tilalla moni asia on muuttunut Pasin ja Hennan otettua ohjat. Tämä näkyy esimerkiksi kasvivalikoiman monipuolistumisena, mihin vaikutti jo siirtyminen luomuun. Immolan tilalla kasvaa nykyään 120 hehtaarin peltoalalla vaihdellen kauraa, öljykasveja, hernettä, nurmia ja kerääjäkasveja. Päätuotantona tilalla on gluteeniton puhdaskaura, jota Pasi tuottaa sopimusviljelijänä Kinnusen myllylle.

Puhdaskaura tuo viljelyyn omat haasteensa. Gluteenittomuuden takia viljelykierrossa ei saa olla muita viljoja ja tämä haastaa osaltaan viljelykierron monipuolistamista.

Immolan tilalla viljelymenetelmissä on keskeistä pitää maaperän kasvukunnosta huoli niin ympäristön tilan, kuin satovarmuudenkin kannalta.

Ympäristön ja maaperän huomioiminen kulkee jatkuvasti mukana

Vuonna 2017 Pasi alkoi kiinnittämään huomiota enemmän maaperän rakenteeseen ja pohtimaan miten sitä voisi kohentaa. Tuolloin hän perehtyi uudistavaan viljelyn menetelmiin. Tilalla otettiin käyttöön maanparannuskuitujen lisäksi muun muassa kevennetty maan muokkaus. Tämä suojaa maaperän eliöitä liialta häirinnältä ja tukee luonnon monimuotoisuutta.

”Pyritään välttämään kaikki ylimääräinen liikkuminen pelloilla. Jos pelloille mennään, niin sitten mennään sellaiseen aikaan, että ei ole liian märkää, jotta maahan ei tule tiivistymiä. Kyse on siitä, että koko ajan tiedostetaan maaperä, että ei ainakaan huononnettaisi sen kuntoa”, Pasi kertoo.

Pasi lähti myös mukaan Carbon Action -yhteistyöhön, jossa uudistavaa viljelyä kehitetään ja viedään käytäntöön. Hän halusi kehittää osaamistaan viljelijänä. ”Kokemus on ollut mieltä avartava ihan senkin takia, miten paljon uutta tietoa olen saanut käytännöistä, joita olen voinut tilalla hyödyntää. Lisäksi on päässyt vaihtamaan kokemuksia muiden mukana olevien viljelijöiden kanssa ja sellainen vertaistuki on viljelijäyhteisössä ollut”, Pasi kertoo.

Tilalla on laitettu vesitalous kuntoon ja huolehdittu siitä, että vesi ei jää seisomaan pellolle. Pellot pyritään myös pitämään kasvipeitteisinä talven yli, ja turvaamaan näin maaperän ravinteiden pysyminen pellossa, sen sijaan että ne huuhtoutuisivat kuormittamaan vesistöjä. Ympäristön ja maaperän huomioiminen kulkee viljelyssä koko ajan mukana.

Kyllä nämä toimet alkavat pikkuhiljaa tuottamaan tulosta siellä peltolohkoissa. Kun maassa on parempi kasvukunto, niin totta kai on myös parempi satovarmuus. Tämä näkyy myös tilan taloudessa.

Pasi Nevalainen, Carbon Action -hiiliviljelijä

Myös maatalousmatkailun näkökulmasta ympäristön huomioiminen on tärkeää. ”Laitalan ympärillä on myös peltoja ja ollaan Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kumppanuusyritys. Pystytään kertomaan asiakkaille luonnon monimuotoisuuden vahvistamisesta”, Henna kertoo.

Kestävä matkailu on monelle asiakkaalle valintakriteeri.

Henna Nevalainen, maatilamatkailuyrittäjä, Laitalan Lomat

Jatkossa pariskunnalla on haaveissa kehittää molempia tuotantosuuntia. Matkailupuolella ajatuksena on kansainvälistyä ja kasvattaa toimintaa sitä kautta. ”Aina lähdetään mukaan kaikkiin toimintaa kehittäviin hankkeisiin. Kyllä sitä monesti kuulee, että kiitos, kun pidätte maaseutua elinvoimaisena”, Henna kertoo. Yritys tuo alueelle paljon työpaikkoja ja investoi myös muiden paikallisten palveluihin.

Pasi kertoo, että Carbon Actionissä opitut menetelmät ovat tulleet tilalle jäädäkseen. ”Sen verran hyvää näistä toimista on saanut, että kyllä ne pysyvät mukana. Olen saanut viime vuosina lisää varmuutta tekemiseen, jonka avulla voin jatkaa toimien soveltamista tilalle sopivin tavoin”, hän sanoo.

Hennan sähköposti on kilahdellut haastattelun aikana jo monesti, ja hänen on aika suunnata Laitalaan jatkamaan päivää. Pasilla on siellä huoltotöitä, joten hän lähtee mukaan.

Juttusarjassa tuodaan esiin henkilöitä Carbon Action -työn taustalla ja kerrotaan viljelijöiden kokemuksia siitä, millaista on käytännössä olla mukana muutoksessa kohti kestävämpää ruuantuotantoa.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml