CAP-aloite vie rakentavalla keskustelulla kohti fiksumpaa maatalouspolitiikkaa
Maatalous voi olla vastaus useisiin ajankohtaisiin uhkiin. BSAG:n käynnistämä CAP-aloite tuo yhteen tahoja eri puolilta Eurooppaa keskustelemaan minkälaisella maatalouspolitiikalla voimme ohjata maataloutta tuottamaan ruokaa, ratkaisuja ilmastokriisiin, luontokatoon, Itämeren rehevöitymiseen sekä edistämään huoltovarmuutta.
Uudenlainen CAP-keskustelualoite kokoaa vuosina 2024–2025 yhteen erilaisia tahoja keskustelemaan ennakkoluulottomasti yhteisestä eurooppalaisesta maatalouspolitiikasta.
”Aloitteen puitteissa tullaan järjestämään keskustelutilaisuuksia Brysselissä ja eri puolilla Eurooppaa ja julkaisemme puheenvuoroja paremman politiikan rakennusaineista,” kertoo CAP-aloitteen luotsi Kaj Granholm BSAG:sta.
”Erilaisuus ja moniäänisyys on suurin vahvuutemme. Aloite on herättänyt kiinnostusta niin viljelijöissä ja ympäristöjärjestöissä kuin edunvalvontaorganisaatioissa, ja läheistä yhteistyötä on käynnissä niin tutkijoiden, poliitikkojen kuin julkisen sektorinkin puolella,” Granholm jatkaa.
BSAG katsoo, että uutta otetta maatalouspolitiikkaan kaivataan, koska tarve vähentää riippuvuutta unionin ulkopuolisista maista kävi ilmeiseksi viimeistään Venäjän hyökätessä Ukrainaan alkuvuodesta 2022. Samalla pitäisi hyödyntää maatalouden ilmastotyön potentiaali ja varmistaa, että pellot tuottavat satoa myös jatkossa. Myös luontokato ja maanviljelyn taloudellinen kannattavuus vaatii huomiotamme.
”Tulevaisuuden maatalouspolitiikka, ja koko ruokajärjestelmä, linkittyvät niin maaperän kuntoon, vesiensuojeluun, biodiversiteetin vahvistamiseen, ilmastonmuutoksen hillintään kuin ruokaturvaan ja huoltovarmuuteen. Tarvitsemme kokonaisvaltaisempaa keskustelua ja ohjauskeinoja, joissa nämä hyödyt on tunnistettu. Tässä piilee suuri potentiaali esimerkiksi ruokajärjestelmän innovaatioille ja uskomme, että suomalaisilla ratkaisuilla on tässä paljon annettavaa”, sanoo yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija Kirsi Brück BSAG:sta.
Kumppanit sitoutuvat yhteiseen viestiin ja rakentavaan keskusteluun
Aloitteen kumppaneilta tarvitaan tahtoa olla mukana ratkomassa monimutkaista kysymystä kokonaisvaltaisesti – kumppanit sitoutuvat rakentavan keskustelun periaatteisiin ja allekirjoittavat yhteisen ydinviestin.
Eurooppalaisen maatalouspolitiikan on ohjattava tulevaisuuteen, jossa kannattava maatalous tuottaa ruokaa, ratkaisuja ilmastokriisiin ja luontokatoon sekä edistää sopeutumista ja huoltovarmuutta muuttuvissa olosuhteissa. Nykyinen maatalouspolitiikka mahdollistaa vain osan hyödyistä. Tällä aloitteella haluamme käynnistää keskustelun siitä, minkälaisella maatalouspolitiikalla onnistumme paremmin 2030-luvulla.
– CAP-keskustelualoitteen yhteinen pääviesti
Käytännössä kukin organisaatio osallistuu aloitteeseen parhaalla katsomallaan tavalla. Aloitteen kumppanit voivat esimerkiksi osallistua yhteisiin tilaisuuksiin, julkaista niin omia puheenvuoroja kuin yhteisiä kannanottoja.
CAP-keskustelualoitteen toiminnassa pyritään rakentavaan ja uusia oivalluksia poikivaan dialogiin. Päämääränä ei ole yksimielisyys, vaan toisten ymmärtäminen. Siksi aloitteen kumppanit ja tilaisuuksien osallistujat sitoutuvat keskustelemaan rakentavasti.
- Käymme keskustelua ratkaisukeskeisesti ja eri intressit huomioiden.
- Pyrimme aktiivisesti välttämään vastakkainasettelua, riitelyä, keskustelukumppanin leimaamista ja asian itsetarkoituksellista jarruttamista.
- Kunnioitamme osapuolien näkemyksiä ja suhtaudumme ehdotuksiin kiinnostuneesti.
- Tuomme keskusteluun erilaisia ratkaisuja ja toimivia esimerkkejä maatalouden ja ruokajärjestelmän monihyötyisistä (kannattavuus, ilmasto, luonnon monimuotoisuus ja turvallisuus) mahdollisuuksista.
- Pidämme fokuksen eurooppalaisessa viitekehyksessä ja pääsääntöisesti seuraavan CAP-ohjelman puitteissa.
- Kunnioitamme kaikkien osapuolien ja keskustelijoiden yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia oikeuksia.