Hiilijalanjäljestä hiilikädenjälkeen – uusia tutkimustuloksia maanviljelyn ilmastovaikutuksista
Maatalouteen ja maatalouden ilmastovaikutuksiin keskittyvien tutkimushankkeiden yhteisessä tulostilaisuudessa esitellään tutkimuksen tuloksia ja tuloksista syntyviä ratkaisuja. Pohdimme myös tuottajien, päättäjien ja elinkeinoelämän tarpeita liittyen maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.
Paikka
Ilmatieteen laitos, salit Aura & Aqua (os. Erik Palménin aukio 1, 00560 Helsinki)
Aika
Torstaina 3.10.2024 klo 9:00–15:00
Lisätietoja
Tapahtuma on päättynyt.
Esitelmien materiaalit löytyvät alla olevasta ohjelmasta.
Lisätietoja: layla.hockerstedt@fmi.fi tai elisa.vainio@bsag.fi.
OHJELMA
Aamukahvit
Avaussanat | Jari Liski, tieteellinen johtaja, Ilmatieteen laitos
Tutkimustuloksia: Maanviljelyn mahdollisuudet parantaa ilmastovaikutuksia
Nurmiviljelyn ilmastovaikutusten parantaminen (PDF) | Perttu Virkajärvi (Luke)
Nurmien N2O-päästöt ja päästöjen vähennyspotentiaali (PDF) | Mari Pihlatie (Helsingin yliopisto)
Peltojen ilmastovaikutusten parantaminen vesitalouden avulla (PDF) | Maarit Liimatainen (Luke)
Peltolohkokohtainen hiiliarvionti (PDF) | Jari Liski (Ilmatieteen laitos)
Tauko
Lounas
Elinkeinoelämän tietotarpeet
Tuottajan näkökulma ilmastovaikutusten parantamiseen (PDF) | Heikki Aro (MTK)
Kestävä ruokajärjestelmä rakennetaan yhdessä (PDF) | Tuuli Hakala (Valio)
Näkökulmia ruokatalon arvoketjutyöhön (PDF) | Mikko Järvinen (HKFoods Oyj)
Viljaketjun ilmastotyö kuluttajabrändin näkökulmasta (PDF) | Anna-Leena Teppo (Vaasan Oy)
Kahvitauko
Tutkijat tiedonkäyttäjien tentattavina
Tutkijat:
- Jari Liski, tieteellinen johtaja, Ilmatieteen laitos
- Maarit Liimatainen, tutkija, Luke
- Perttu Virkajärvi, johtava tutkija, Luke
Tiedonkäyttäjät:
- Johanna Vanhatalo, johtava asiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö
- Eija Hagelberg, erityisasiantuntija, Ympäristöministeriö
- Mikko Järvinen, VP Category Meat, HKFoods Oyj
- Heikki Aro, asiantuntija, maaperä ja ilmasto, MTK
Tilaisuuden järjestäjät
Järjestäjätahoina toimivat Baltic Sea Action Group, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus (Luke), Helsingin yliopisto ja HKFoods Oyj.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä seuraavat Carbon Action ja Hiilestä kiinni -hankkeet:
Stn MULTA (Carbon Action) Maanviljelyn monihyötyiset ratkaisut ilmastokestävään ruokajärjestelmään,
FF2DH (Carbon Action) From Footprints to Digital Handprints – Carbon and greenhouse gas budget of agriculture,
LOHKO-KHK (Hiilestä kiinni, Carbon Action) Kohti peltolohkokohtaista kasvihuonekaasulaskentaa,
ORMINURMI (Hiilestä kiinni) Orgaanisten ja mineraalimaiden ilmastovaikutukset nurmituotannossa.